Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Najbogatije selo u Kini: Luksuz iz kojeg je zabranjeno izaci

Deluje neverovatno, ali ideja za ovakvu vrstu zivota inspirisana je komunistickom Utopijom .

Huaksi je najbogatije "selo" u Kini i predstavlja tesko dostizan san velikog broja Kineza. Osim po urbanistickoj uredjenosti i privredi koja se ne zaustavlja ni na trenutak, Huaksi je poznat i po visokim zivotnom standardu koji se istice u odnosu na ostatak Kine.
Za 55 godina, Huaksi se pretvorio iz siromasne ruralne oblasti u u simbol ekonomske ekspanzije zemlje, otelotvorene u 326 metara visokom hotelu koji krasi centar sela. Luksuzni objekat ima 60 spratova, 826 soba, a vec u prizemlju dočekaće vas 30 miliona funti vredna statua bika, napravljena od cistog zlata.
Stanovnici Huaksija rade sedam dana nedeljno i navodno svi imaju preko 100.000 dolara na bankovnom racunu. U ovom naselju vlada komunisticka utopija, odnosno pravi pravcati kineski socijalizam u svom izvornom obliku.
Huaksi je 1961. godine osnovao Vu Renbao, upravo sa idejom da napravi naselje koje ce predstavljati svojevrstan model kineskog komunizma. Zitelji imaju veoma visok zivotni standard, skupocene kuce i automobile. Renbao je, kada je osnivao selo, ucvrstio jedno nacelo - kljucni faktori za srecu su novac, automobili, kuca i porodica.
Stanovnici Huaksija bogate se, izmedju ostalog, podelom godisnjeg profita sela. Budzet prevashodno pune fabrike koje rade non stop - u Huaksiju se radi sedam dana nedeljno i ne postoji godisnji odmor.

Renbao je razumeo zelju ljudi da "vide svet", ali kako neko da otputuje ako nikada nema odmor? Resenje predstavlja "svetski park". Tu se mogu videti replike Sidnejske Opere, Kineskog zida, Trijumfalne kapije i Statue Slobode.
Ukoliko se stanovnici Huaksija ipak odluce da odu, gube sve - kucu, kola i novac - a svi njihovi posedi dele ostali mestani.
Radnici koji dolaze u selo samo radi posla, ne uzvaju u besplatnom zdravstvu i ekonomskim pogodnostima stanovnika Huaksija. Prema nekim procenama, ovi migranti pokrivaju oko 95 odsto populacije. Samo 5 odsto predstavljaju prvobitni naseljenici iz 60ih (i njihovi naslednici) koji jedini dobijaju "deo kolaca"
Seoske vlasti tvrde sa su svi u Huaksiju bogati, iako je to gotovo sigurno propagandna poruka sa ciljem promocije kineskog komunizma. Kontrola medija i zakonske zabrane sprecili su lokalce da razgovaraju sa predstavnicima stranih medija usled cega je pravi nacin zivota u Huaksiju i dalje u odredjenoj meri misterija.

Uz komunisticke pesme koje se pustaju sa razglasa na ulicama i portrete "Velikog Renbaa", u Huaksiju je zivot kao u nekom dugotrajnom eksperimentu.
Turizam u Huaksiju je vrlo zastupljen, jer mnoge zanima kakav je zivot u komunistickoj utopiji. Sa druge strane, brojni posetioci navode da se u Huaksiju ne mogu pronaci restorani i prodavnice koje covek ocekuje u bogatom gradu, kao i da gotovo nema gde da se potrosi novac.