Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Oslo - prestonica Vikinga

Oslo je treci grad po velicini u Skandinaviji i najveci u Norveskoj. U njemu zivi oko 600.000 stanovnika u uzem delu grada, i negde oko 1,4 miliona u siroj zoni koji se prostire na preko 450 kvadratnih kilometara. Po svojoj povrsini - Oslo je jedan od vecih gradova sveta.
Broj ostrva koja spadaju pod teritoriju grada je 343. Istorija govori da je Oslo nastao 1000. godine, a osnovao ga je vodja Vikinga i nazvao Oslo Fjord. 1624. godine grad je izgoreo u pozaru do temelja. Obnovio ga je Kristian IV, vladar Danske i Norveske, i dao mu ime Kristiania, koje je nosio sve do 1925. godine, kada ponovo dobija stari naziv - Oslo.

Oslo je ekonomski, finansijski i kulturni centar Norveske.
U novije vreme Norveska i Oslo su postali privlacni za imigrante, tako da su danas cetrvtina stanovnistva Osla stranci. Pridoslica ima odasvud - od susedne Svedske (od koje je Norveska danas bogatija), pa preko Poljske do Balkana i onda Turske, Maroka sve do Tajlanda i Filipina. Interesantno je da Pakistanci cine najvecu etnicku skupinu u ovom gradu.

Glavni grad Norveske vec trecu godinu zaredom proglasen je za najskuplji grad na svetu. Ali, uprkos tome, rec je o prestonici sa mnogo ukusa koja bez razbacivanja i preterivanja, i na svoj skandinavski nacin, podseca kako je to ziveti u gradu koji u svemu ima meru.
Grad je u obliku luka koji se obavija oko Oslofjorda i popunjava mali prostor izmedju mora i planina. U okviru grada smestio se veliki broj ostrva i jezera. Sagradjen je u stilu skandinavskih i istocnoevropskih gradova, s velikim brojem niskih zgrada, tako da zauzima veliki prostor iako kao metropola nema mnogo stanovnika. Vecina kuca razbacana je po belogoricnim sumama odakle stanovnici odlaze svakog jutra u centar na posao. Oslo je poznat i po velikom broju parkova.
Ako zelite da vidite ljude koji su rezervisani, a ipak srdazni, onda je ovaj grad definitivno za vas.

Pre nego sto krenete u istrazivanje Osla i njegovih muzeja, obavezno kupite Oslo propusnicu (Oslo Pass) koja ce vas uvesti u gotovo sve sto je vredno videti, a obezbedjuje vam i besplatnu voznju svim vozilima gradskog prevoza, ukljucujuci i brodice, kao i popuste u restoranima, prodavnicama.Ovu karticu mozete kupiti u bukvalno svim hotelima, hostelima...
Odlicna stvar vezana za Oslo je skoro sve ono najinteresantnije sto u Oslu vredi videti, osim mozda par muzeja ili parkova, nalazi u jako maloj centralnoj zoni koju je vrlo lako preci pesice
Razlog tome je sto je centralni deo grada okruzen zidinama zamka Akersus, starog vise od 700 godina, katedralom, zdanjima Volgejt i Skipergejten, poznatijim kao Kvadraturen, u kom su istorijske i kulturne institucije, kao sto su Muzej teatar grada Oslo, Muzej savremene umetnosti i berza. U gradu se nalazi Univerzitet osnovan 1811. godine, Norveska akademija nauka i sediste Norveskog Instituta Nobel, u kome se donosi odluka o dobitniku Nobelove nagrade za mir svake godine.
Zastitnik Osla je Sveti Halvard, kraljev rodjak, koji je hrabro srtvovao svoj zivot pre 900 godina. Na lokaciji Riun Park nalazi se srednjevekovna tvrdjava, ostaci katedrale Svetog Halvarda i manastir Olav.
Grad ima veliki broj muzeja - preko 50 - i galerija, ukljucujuci Kon-Tiki muzej, Munkov muzej ili muzej Henrika Ibzena.
No verovatno najpoznatiji je otvoreni muzej Vigeland u istoimenom parku (ovaj se park cesto zove i Frognerpark) gde je slobodno izlozeno 212 statua poznatog norveskog vajara Gustava Vigelanda
Ne propustite Muzej norveske narodne kulturne istorije (Norsk Folkemuseum) -ovaj muzej je odlican i to ne samo zato sto ima prave kuce, crkve, cak i cele kvartove Osla iz razlicitih vekova, vec i zbog interaktivnog dela izlozbe.
U strogom centru grada je ulica Karl Johan, koja je glavno setaliste ovog grada a na cijem kraju se nalazi Kraljevski Dvor na koji je bukvalno je moguce pokucati na prozor,a kraljeva straza je tu samo kao "dodatak" za lepe slike turista.
Brodici na liniji gradskog prevoza broj 91 (koji saobracaju od maja do septembra) polaze cesto sa doka broj tri ispred Gradske skupstine (Radhuse) u kojoj se, inace, dodeljuje i Nobelova nagrada.

Na samoj obali nalazi se impozantna zgrada Opere .Sazidana je sredinom prosle decenije i donela je brojne nagrade arhitekti Taraldu Lundevalu.
Izgleda kao neki veliki brod ili glecer koji pluta na vodi, ima ogromnu kosu povrsinu od kamena po kojoj moze da se hoda a ispod koje stoji sama zgrada. Vrlo interesantno i recima tesko objasnjivo resenje - i ne cudi da je bila zapazena kao arhitektonsko ostvarenje
Crkve
Koliko Norvezani vole drvo moze se videti i iz cinjenice da su i crkve pravili od drveta, cak i u 20. veku. Doduse, u samom Oslu tesko da cete videti drvenu crkvu, jer je kralj Kristijan posle velikog pozara koji je unistio gotovo ceo grad, zabranio koriscenje drveta kao osnovnog gradjevinskog materijala. U starijim, manjim mestima, i dalje je moguce videti funkcionalne drvene crkve. Koliko god da ove crkve deluju simpaticno spolja, iznutra izgledaju veoma sumorno, prvenstveno jer su zbog velikih hladnoca pravljene gotovo bez i jednog otvora za svetlost, zbog cega je unutrasnjost bila iznenadjujuce mracna.
Jos jedna od atrakcija Osla je fjord sa Holmenkolen skakaonice. Skakaonica je neobicno delo, sa kupolom do cijeg vrha se dolazi posle 109 metalnih stepenika postavljenih u pakleno toplom betonskom tunelu (ponegde ukrasenom Elan-ovim skijama). Kupola je, verovali ili ne, hermeticki zatvorena i fantasticna demonstracija efekta staklene baste. Ovde se nalazi i prvi Skijaski muzej na svetu.
Posetiti Oslo je zaista nezaboravna avantura!
AERODROM OSLO:
Zove se Gardermoen,ima 2 piste i nalazi se oko 50km od grada .Kao gradjevina dodatno je podigao ocekivanja o arhitektonskim dostignucima Norvezana.
Ideja arhitekte je bila da zgrada bude u obliku prevrnutog vikinskog broda, sto je, delimisno, i ostvareno uz skladno kombinovanje drvetom oblozenih greda sa modernim materijalima. Aerodrom je ispunjen sitnim zanimljivostima, poput zvucnog "tusa" ispod kojeg se cuju razlicite melodije.
Od aerodroma do centra grada saobraca "Aerodrom ekspres" koji ide na svakih dvadesetak minuta, po razumnoj ceni od 150 kruna (oko 18 eura). Interesantno je da gotovo svi Norvezani propuste da napomenu da izmedju Osla i aerodroma saobracaju i regionalni vozovi, koji stizu za isto vreme, a za gotovo upola manju tarifu, u zavisnosti od kategorije voza.

Iz Osla postoje direktni letovi za New York,Los Angeles i Fort Lauderdale a prema Evropi,pored ostalog i za Beograd.Tako da ako letite ,na primer, iz Los Angelesa do Beograda,mozete ici preko Osla i provesti nekoliko dana u ovom intersantnom gradu. Pitajte jednog od agenata Axioma Travel za vise detalja.