Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Moskva: Prestonica kontrasta

Moskva je ogromna, uzbudljiva i iscrpljujuca. Ako posetite samo Crveni trg i Kremlj, necete imati kompletnu sliku. Da biste uzivali u ovom gradu, trebalo bi da upoznate ljude i zadjete malo dublje u njegove skrivene kutke.

Smestena u centralnom delu evropske Rusije, Moskva je prestonica ove velike zemlje. Skoro 70 godina je bila prestonica Sovjetskog Saveza. Moskva lezi na obalama istoimene reke, koja luta gradom formirajuci veliki prsten kada dodje jugozapadno od gradskog centra. Odatle ponovo tece prema severu i prelazi zidine Kremlja. Kremlj, lociran visoko na obali reke, cini srz grada. Istocno od Kremlja u Moskvu dolazi reka Jauza. Preko obe reke se prostiru brojni mostovi. Visoka juzna obala jugozapadnog prstena Moskve formira Lenjinovo brdo, koje je visoko 120 metara.
Moskva ima mnoge istorijske znamenitosti, kao sto su Kremlj, Crveni trg, Katedrala Svetog Basila iz XVI veka, Lenjinov Mauzolej,...

Moskva je turisticki pun pogodak, zivot u njoj je nesto drugo. Tu se suceljavaju najbolje i najgore ruske tajne. Prva asocijacija putnika je da je to grad sa najvecim socijalnim kontrastima. Krajnja beda pored neopisivog luksuza i bogatstva. Lenjinov mauzolej je i dalje netaknut, a preko puta njega nalazi se robna kuca GUM u kojoj, cini se, ima vise posetilaca nego u Kremlju.
Mnogo starih crkvi je restaurirano, tu su i inovativna, ali i klasicna pozorista, umetnicke pijace, neki od najboljih svetskih univerziteta, ali i najskuplji svetski brendovi sa svojim prodavnicama.
Kontrasti su svuda - fensi radnje u Tverskaja ulici, koja je zadrzala izgled iz sovjetskog doba, gomila razdraganih studenata pomesana sa umornim ljudima tuznih lica,"bentliji" i "porsei" u haoticnom saobracaju turiraju pored starih "lada".To je mesavina dva sveta - Azije i Evrope, demokratije i komunizma, radosti i bola, prosperiteta i siromastva. Moskva bi mogla da bude samo jos jedna prestonica, ali ona to nije. Zapravo, grad je preterana verzija svega sto mozete naci u Rusiji i prati lokalni stereotip - sve je moguce pretvoriti u ekstremno. Da biste zaista uzivali, trebalo bi da poznajete ljude koji tamo zive. Sam grad nije bas blagonaklon prema turistima, i ako nemate detaljno razradjenu turu, za dva-tri dana cete iscrpsti sve mogucnosti. Sta ne treba propustiti?

Setajte gradom uvece.Posetite Kremlj i Crveni trg, ipak je tu sve pocelo. Posetite galerije savremene umetnosti poput "Garaze", "Fabrike", "Vinzavoda". Setajte Izmailovski parkom (metro Izmailovska) gde cete svakog petka videti babuske koje igraju i pevaju.
Moskva je divna za setnju, ali se nemojte ograniciti na glavne atrakcije. Kada posetite Kremlj, Crveni trg i jos nekoliko mesta, uradite nesto neobicno. Ukrcajte se u metro do jugoistocnog dela Moskve i stanice Vikino gde cete videti tipicnu moskovsku periferiju, ili pokusajte da pronadjete neki jeftini bar gde cete se suociti sa istinskim zivotom ruske prestonice. Trebalo bi videti spomenik Petru Velikom, iako ga Moskovljani ne vole jer je, kako kazu, "pretenciozan i ruzan", Katedralu Isusa Hrista Spasioca, Trg Puskina sa njegovim spomenikom, Park skulptura, Novodevicansko groblje, gde su sahranjeni Gogolj, Cehov, Majakovski, Bulgakov, Prokofjev, Skrjabin, Sergej Ejzenstajn. Tu je i Stari Arbat, ulica koju ne treba preskociti.

Grad poseduje mnoge kulturne atrakcije. Ima vise od 30 velikih pozorista i koncertnih dvorana, ukljucujuŠi Boljsoj Teatar, Operu i Balet kao i pozorista Stanislavski, Variete, Dubrovka i Deciji muzicki teatar. Muzicari sviraju u dvorani Cajkovski, na Muzickom konzervatorijumu i u dvorani Zgrade trgovackog saveza. Postoji i veliki broj galerija i muzeja, poput Tretjakovske Galerije, Puskinovog muzeja fine umetnosti, Muzeja orijentalne umetnosti, Muzeja folklora, Muzeja literature i Istorijskog muzeja.

Metro
Moskovski metro je impozantan. Otvoren je 14. maja 1935. i glavni je vid javnog transporta u prestonici. Oko sedam miliona ljudi se svakodnevno preveze podzemnom zeleznicom, a taj broj poraste na devet miliona preko vikenda. Ima 12 linija, koje pokrivaju 298 kilometara, oko 180 stanica i 10.000 vozova. Stanica koja se nalazi najdublje pod zemljom, na 84 metra, jeste Park pobede. Da biste se spustili do te stanice vozicete se pokretnim stepenicama dugackim 126 metara. Planove za metro je napravio Staljin, a ideja je bila da u slucaju nuklearnog rata to bude skloniste za stanovnistvo.

Klubovi
Iako je Moskva puna klubova i barova, preporucujemo tri dobra mesta: barove "Simacev", "Soljanka" i "Strelka". Tamo je odlicna atmosfera i fenomenalan enterijer. Ako bas volite da igrate, posetite "Dom" ili "Aktovi Zal". Iako obezbedjenje na vratima obavezno veoma strogo obavlja "kontrolu lica" (od oka odredjuju da li su posetioci dovoljno atraktivni da bi usli u klub), necete imati problem ako pricate engleski.

U regionu Moskve nadjeni su tragovi neolitskih naseobina iz perioda od 3000. - 2000. godina pre nove ere. Naseobine Slovena poticu iz VI veka. Ona se se prvi put spominje kao naselje u letopisu iz 1147. godine. Knez Dolgoruki Jurije, izgradio je 1156. od drveta uredjenje Kremlj oko kojeg se sirilo naselje. Moskva je nastala od tog malog utvrdjenja. Kroz vekove je grad pretrpeo brojne napade invazionih trupa. Prestonica Rusije je bio do 1712. kada tu ulogu preuzima Sankt Petersburg. Godine 1812. Napoleonove trupe okupiraju Moskvu i dolazi do velikog pozara. Tada je izgorelo tri cetvrtine zgrada u Moskvi. Ovi su dogadjaji usporili rast i razvoj Moskve. Ulogu prestonice je povratila tek ruskom revolucijom. Godine 1918. Lenjin, vodja revolucije, je naredio vladi da se vrati u Moskvu. Do 1916.godine postaje najveci grad u zemlji, sa 2 miliona stanovnika. Tridesetih godina je Jozef Staljin napravio veliki plan za grad, ali on nikada nije u potpunosti ostvaren. Moskva je pretrpela samo manja ostecenja u II Svetskom ratu iako su se nemacke trupe zaustavile na samo nekoliko kilometara od grada. U drugoj polovini XX veka grad je u velikoj meri porastao. Kada se raspao Sovjetski savez 1991. Moskva je ostala prestonica nove nezavisne Rusije.

Moskva se danas prostire na blizu 900 kvadratnih kilometara. Zime u Moskvi su izuzetno hladne i temperature padaju do -40 stepeni Celzijusa, a leti se podizu do 30 stepeni Celzijusa. U Moskvi zivi oko 9.000.000. ljudi.

Ove godine Aeroflot nude direktne letove iz New York-a,Miami-a,Washington-a i Los Angeles-a za Moskvu.Ako ste u mogucnosti,napravite stop od par dana u ovom interesantnom gradu pa nastavite za Beograd,Zagreb,Sarajevo,Skopje...
Agenti Axioma Travel su tu da vam pomognu u vasem planiranju