Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Toronto,grad koji treba posetiti

Glavni grad Kanade jeste Otava, ali je Toronto najveci. Toronto se nalazi na obalama jezera Ontario i glavni grad je provincije Ontario.Cetvrti je po velicini grad u Severnoj Americi.Posle Nju Jorka i Meksiko Sitija, Toronto ima najrazvijeniju mrezu medjugradskog saobracaja u Severnoj Americi.
Izuzetno povoljan strateski polozaj na saobracajnom koridoru od Kvebeka do Vindzora ucinio je od Toronta vazan distributivni i trgovacki centar industrijskih proizvoda, a izgradnja kanala kojim su 1959. Velika jezera povezana sa rekom Sen Loren otvorila su gradu pristup otvorenim vodama Atlantika.
Toronto je bitan finansijski, poslovni, kulturoloski i umetnicki centar ne samo Kanade, vec citavog sveta. Berza u Torontu spada medju deset najvecih i najznacajnijih na svetu.

Toronto je poznat po niskoj stopi kriminala i visokom zivotnom standardu.
Nalazi se na samom jugu Kanade, na severozapadnoj obali ogromnog jezera Ontario. Kroz Toronto proticu dve vece reke - Hamber i Don.
Zbog blizine jezera, Toronto odlikuje vlazna umerenokontinentalna klima. Leta su topla i vlazna, a zime hladne i pune snega.Prolecni i jesenji dani su u znaku padavina.

U Torontu zive razlicite nacije.Toronto vazi za emigrantski raj.Prema poslednjem popisu u Torontu zivi 2.615.000 ljudi, ukoliko se ubroje i predgradja onda 5.583.000 ljudi.
Engleski je zvanicni jezik, ali se na ulicama moze cuti francuski, italijanski, kineski itd.
Hriscanstvo je najzastupljenija religija, a na drugom mestu je islam.

Istorija Toronta
Pre nego sto su se doselili Evropljani, na teritoriji danasnjeg Toronta su zivela indijanska plemena Misigosa, Irokeza i Hjuron.
Medju Evropljanima, prvi emigranti su bili Britanci. To su bili britanskim lojalistima koji su bili napadnuti od strane kolonista za vreme Americkog rata za nezavisnost (1775 - 1783).
Pretpostavlja se da naziv Toronto potice od reci Irokeza tkaronto koja bukvalno prevedena znaci "mesto gde drvece stoji u vodi".
Jedno vreme je naziv Toronta bio Jork. Jork je samoupravu dobio 6. marta 1834. godine kada mu je i vraceno ime Toronto.
Tokom druge polovine 19. veka u Toronto su emigrirali Irci a pocetkom 20. veka je na obale Toronta i Nemce, Francuze, Italijane, Kineze, Ruse, Poljake.Veliki broj ljudi je doslo i posle II Svetskog rata.
Sa kratkom istorijom Toronta se turisti susrecu jos na zeleznickoj stanici koja je sagradjena 1872. godine.Za nju je princ od Velsa povodom zvanicnog otvaranja 1927. godine rekao da je zidana sa toliko paznje koliko i katedrale u Evropi.
Ta misao odlicno opisuje i brigu Kanadjana prema svojoj istoriji koja mozda nije burna koliko kod drugih naroda, ali ne i manje znacajna.

Znamenitosti i atrakcije u Torontu
Arhitektura Toronta je mesavina stilova koji su dominirali tokom 19. i 20. veka.Prisutne su poslovne visespratnice, uglavnom u centru Toronta, ali su ocuvane i stambene zgrade iz doba viktorijanskog perioda po predgradjima.Po broju oblakodera, Toronto se moze meriti se Cikagom i Nju Jorkom. Toronto je grad koji je budan 24 sata .Centar kanadske filmske umetnosti je takodje u Torontu.
Najprepoznatljiviji simbol Kanade je CN Tower koji ide 554 metara u visinu.
Svecano otvaranje tornja je bilo 26. juna 1976. godine, i do izgradnje Burdz Kalife 2007. godine u Emiratima, je vazio za najvisi toranj i zgradu na svetu.Spratova je ukupno 147. Na vrhu tornja se nalazi restoran 360. Pod restorana je napravljen od stakla.Sa vrha tornja se pruza pogled na Toronto i jezero Ontario. Na vrhu tornja mozete se zakaciti specijalnim uzetom i bukvalno viseci posmatrati Toronto.
Kraljevski muzej Ontarija (Royal Ontario Museum) kombinacija prirodnjackog i britanskog muzeja. Muzej je narocito poznat po izlozbama skeleta dinosaurusa.Ovde se mozete videti kineska carska kultura, vrste ptica, vrste slepih miseva, vizantijska kultura, grcka umetnost, doba mamuta, japanska kultura itd. A mozete zaviriti i upoznati se sa kratkom istorijom Kanade.
Kanadski akvarijum (Ripley's Aquarium of Canada),najveci kanadski akvarijum je otvoren 2013. godine u Torontu. Akvarijum se nalazi u centru, nedaleko od CN tornja.U akvarijumu se nalazi 5,7 miliona litara vode i 16.000 morskih zivotinja.Akvarijum je podeljen na devet prostorija - Kanadske vode, Sareni greben, Opasna laguna, Istrazivacki centar, Umetnicka galerija majke prirode, Planeta meduza, Zaliv, Sistem za odrzavanje zivota, Obalska flora i fauna. Ovde mozete videti floru i faunu Pacifika, ajkule kako plivaju , mozete dodirnuti fosile, i "kozu" i krljust pojedinih riba, ukljucujuci i ajkule.
Ostrva Toronta-Na desetak minuta voznje brodicem od kopna se nalaze mirna ostrva. Atmosfera je vise seoska nego gradska na ostrvima.Zabranjena je voznja automobila, tako da je bicikl neophodan za obilazenje ostrva.
Nijagarini vodopadi se ubrajaju u svetska cuda. Nalaze se na manje od dva sata voznje od Toronta.Nijagara znaci "voda koja grmi". Vodopadi su nastali pre 12.500 godina, krajem poslednjeg ledenog doba. Njih ne odlikuje toliko visok pad (55 metara), koliko sirina i sila vode.Nikola Tesla je prvi ovde podigao hidrocentralu. Kasnije je pokraj vodopada podignut spomenik u cast Nikole Tesle.
Pijaca Svetog Lavrentija (St. Lawrence Market) je podeljena na dve. Jedna se nalazi na severu ulice Front St, a druga na juznoj strani iste ulice.Pijaca predstavlja neverovatan spoj umetnosti, bilo kada je hrana sama po sebi u pitanju, bilo izlaganje hrane, bilo kada pominjemo antikvarnice i restorane Nacionalna Geografija je 2012. godine ovu pijacu u Torontu proglasila najboljom na svetu. Pijaca postoji 208 godina.
Market i distrikt Kesington je poznat po jeftinim vintaz buticima.Ovde se nalaze zanimljive antikvarnice, male prodajne umetnicke galerije, kafici i restorani za vegane.Moze se reci da je Kesington raj za hipstere i one koji se tako osecaju.

Iako Toronto vazi za grad sa hladnom klimom ,nemojte se iznenaditi sto cete videti brojne baste restorana prepunih ljudi.
Sve u svemu, Toronto uopste nije dosadan grad - ima toliko toga da se vidi, pojede i dozivi.