Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

LUXEMBURG

LUXEMBURG


Luksemburg, minijaturna drzava okruzena Belgijom, Nemackom i Francuskom, nalazi se u vrhu liste najbogatijih i liste najmanjih evropskih zemalja. Zahvaljujuci svom polozaju, na raskrscu, spojila je razlicite kulture, jezike, te predstavlja mesavinu starog i novog.

U srednjem veku vladari Luksemburga, koji ime duguje tvrdjavi izgradjenoj u desetom veku, nosili su krunu Svetog rimskog carstva, dok su u potonjim vekovima njegovi gospodari bili Burboni, Habzburzi, Hoencolerni i Francuzi. Na Beckom kongresu 1815. Luksemburgu je dat status Velikog vojvodstva i uniji s Holandijom, ali je posle Belgijske revolucije, koja se odigrala samo 15 godina kasnije, teritorija drzave znatno smanjena.

Veliki ceh gradjani Luksemburga platili su tokom Drugog svetskog rata, kada su Hitlerove trupe okupirale drzavu. Mada se na njegovoj teritoriji nisu vodile borbe, mnogi mladici bili su primorani da se bore za racun nacista na Istocnom frontu, a oni koji nisu zeleli da ispune naredjenje poslati su u koncentracione logore. Posle rata Luksemburzani su shvatili da je nacionalno pomirenje preduslov za napredak i vecim i snaznijim susedima porucili: "Pustite nas da budemo ono sto jesmo."


Danas je Luksemburg jedan od najznacajnijih centara Evropske unije, sediste Evrostata, Evropske investicione banke i Evropskog suda pravde. Tajna uspeha koju je ostvarila "patuljasta drzava" umnogome se krije u industriji celika, velikom broju banaka i vinu "mozel".

Veliki broj stanovnika vodi poreklo iz susednih zemalja, mahom iz Portugala, Belgije, Holandije, Francuske. Gotovo trecina stanovnistva ima strani pasos. Francuski (zvanicni jezik drzavne administracije), luksemburski (koristi se u obrazovanju i dnevnim novinama) i nemacki, predstavljaju zvanicne jezike ove zemlje.

Klimu Luksemburga karakterisu prohladna leta i blage zime sa dosta kisnih dana. Severni deo ove drzave, Esling, cine niska pobrdja, ogranci Ardena, pa je predeo pretezno sumovit i brdovit sa velikom brojem srednjovekovnih zamaka, dok se na jugu - Gutland , nalaze ravnicarska plodna polja.

Region Mullerthal prostire se u okolini starog grada Ehternaha. Poznat je po izletima, planinarenju, hajkingu i biciklistickim stazama koje krivudaju stenovitim predelima sa vodopadima.

Kroz Luksemburg protice reka Mozel, pritoka Rajne. Dolina ove reke poznata je po spravljanju vina cija degustacija predstavlja veliku atrakciju.

Grad Luksemburg, jedan od najbogatijih gradova Evrope, neobicno pozicioniran na liticama, odaje utisak da se sastoji iz dva nivoa, nizeg i viseg. Za prelazak sa jednog nivoa na drugi na raspolaganju je vozic, ili javni lift i voznja traje nekoliko minuta. Veliki broj tvrdjava i zamkova pojacava bajkovitu sliku grada. S obzirom da grad nije mnogo veliki, najbolje je kroz njega cirkulisati peske, na biciklu, ili ga razgledati iz tzv. hop off / hop on autobusa koji prave ture po citavom gradu.

Grad je poznat i pod nazivom Severni Gibraltar. Smesten je na uscu reka Alzet i Petrus, povezan mostovima Pont Adolphe i Pont Passerelle. Pogled na reke najbolje se moze sagledati sa setalista Chemin de la Corniche.

Simbol ovog grada predstavlja neogoticka katedrala Notre Dame, gradjena u 17. veku, prepoznatljiva po svojim visokim zasiljenim tornjevima. Moze posluzii turistima i kao polazna tacka, jer se u njenoj okolini nalaze najvece atrakcije grada.

Nedaleko od katedrale nalazi se G√«lle Fra, figura zene izlivene u zlatu, simbol slobode, na sta ukazuje venac koji drzi u ruci. To je, zapravo, spomenik podignut u spomen borcima iz Drugog svetskog rata. Jos jedan spomen ovom dogadjaju je i groblje americkih vojnika poginulih u ratu, koje se nalazi juzno od aerodroma.
U starom jezgru grada, koji je najpoznatija pesacka i soping zona, smestena su dva velika trga: Place Guillaume II, pesacki trg na kome se nalazi gradska vecnica sa dva bronzana lava na ulazu i statuom Viljema II, i Place d'Armes, glavni trg koji je, posebno leti, steciste gomile turista zahvaljujuci velikom broju kafica i restorana na otvorenom, koji su aktivni i danju i nocu.

Casemates Bock moze biti izuzetno zanimljiv za turiste. To je, zapravo, kompleks podzemnih tunela, tzv. kazamata. Ovi 17 km dugi i 40 m duboki tuneli izgradjeni su u 18. veku, isprepletani zastitnim prolazima, podsecju na lavirint. Danas se nalaze pod zastitom UNESCO-a.

MUDAM - muzej moderne umetnosti u kome se izlazu dela luksemburskih umetnika ili internacionalne postavke. Nedaleko od glavnog trga nalazi se i Nacionalni muzej istorije i umetnosti sa svojom bogatom kolekcijom.

Luksemburg je cesto menjao gospodare: jedno vreme pod Spancima, zatim Francuzima, Austrijom. To se odrazilo i na arhitekturu. Primer ze to su Spanske oklopne kule koje su nekada imale ulogu spijunskih sklonista, a danas dekorisu gradske zidine.

Luksemburg je grad sa luksuznim restoranima u kojima je interernacionalna kuhinja veoma prisutna. Kachkeis ili kuvani sir je nezaobilazan, a kao desert sluzi se crni puding. Za luksemburska bela vina kaze se da su visokog kvaliteta.
Grad je prepun parkova, koji su posebno zanimljivi u prolece i jesen.

Osim glavnog grada, treba posetiti mesto Vianden koje se nalazi na severoistoku zemlje, prepoznatljivo po istoimenom srednjovekovnom zamku koji je restauiran i otvoren za posetu. Mesto je posluzilo i kao odlican ambijent za mnoge filmove. Ostale znamenitosti grada su kuca u kojoj je boravio Viktor Igo i velika hidrocentrala.