Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Sankt Peterburg, Rusija

Grad koji je vekovima simbol stila i kulture.Za njega kazu da je najlepsi u celoj Rusiji, u njemu dominiraju ekstravagantne barokne palate i elegantne katedrale, a njegov istorijski centar na listi je UNESCA, grad koji ponosno nosi ime Sankt Peterburg.
St. Peterburg lezi na obalama reke Neve koja sa svojim pritokama Sestrom, Okhtom i Izhorom cini celu mrezu znacajnijih reka tog podrucja pa je cesto opisan i kao Venecija severa,, prozet kanalima koji podsecaju na kanale u Veneciji.
Iako je Moskva glavni grad Rusije, mnogi kazu da je Sankt Peterburg njeno "srce". Tokom puna tri veka Sankt Peterburg je bio prestonica Rusije, dom mnogih pisaca, pesnika, slikara i dramskih umetnika. Sankt Peterburg je dom umetnosti, kulture, stvaralastva i knjizevnosti.

Istorija grada:

Grad je osnovan od strane Petra Velikog 1703 godine.
Tokom 18 i 19 veka u vreme najveceg procvata grada u njemu su ziveli ruski carevi okruzeni luksuzom u fascinantnim arhitektonskim palatama. Lukzuzan i raskosan zivot plemica izazizao je sve vece siromastvno i negodovanje ruralnog stanovnistva sto je na kraju dovelo do revolucije 1905 godine.
Tokom prvog svetskog rata grad je preimenovan u Petrovgrad. 1917 godina oznacava kraj vladavine dinastije Romanov duge 300 godina i pocetak vladavine Komunisticke partije pod vodjstvom Vladimira Iljica Lenjina. Smrcu Lenjina grad 1924 godine menja ime u Lenjingrad.
Pocetak drugog svetskog rata imao je razarujuci uticaj na grad, tokom trogodisnje opsade grada od strane nacisticke Nemacke vise od milion stanovnika grada umrlo je od gladi i mraza. Oslobadjanjem grada i krajem drugog stetskog rata grad ponovo menja ime, ovog puta u Staljingrad i to ime nosi sve do kraja sovjetske ere kada mu je vracen naziv Sankt Peterburg.

Znamenitosti grada:

St. Peterburg je poznat i kao grad palata, a jedna od najstarijih je Letnja palata, prilicno jednostavna letnja rezidencija sagradjena za cara Petra I. Rezidencije gradjene u doba baroka grandioznije su, pri cemu se izdvajaju palate Kikin i Mensikov.Najraskosnija od svih palata (ako se uopste moze odrediti koja je najraskosnija) je Zimski dvorac, golemo zdanje s vise od 600 soba i bljestavim luksuznim interijerima gdje je danas smesten Muzej Ermitaz.

Najveci muzej umetnosti na svetu, izgradjen po nalogu Katarine Velike 1764 godine je Ruski Muzej.Cesto u senci velikog Ermitaza, posetiocima pruza neverovatno iskustvo tokom posete. Muzej sadrzi najfiniju zbirku ruskog slikarstva u svetu, hiljadugodisnje ikone starih majstora i dela savremenih legendi kao sto su Kandinski i Sagal. Muzej je osnovan 1895 godine u palati Mihajlovski. U postavci muzeja veoma znacajno mesto zauzimaju Ruski umetnici iz doba impresionizma kao i umetnici iz doba Sovjetske ere.

Druga odrednica St. Peterburga su brojne crkve, katedrale i hramovi.Najveca u gradu je katedrala Sv. Izaka, ujedno i najveca katedrala s pozlacenom kupolom na svetu. Gradila se 40 godina.
Katedrala Kazan na Prospektu Nevsky nacionalni je simbol stila empire i gradjena je po uzoru na vatikansku crkvu Sv. Petra. St. Peterburg ima i drugu najvecu sinagogu u Europi, koja je otvorena 1893., a to je i prvi grad u Europi koji je imao budisticki hram, otvoren i posvecen 1914. zatim zatvoren od 1935. do 1991. godine.

Jedan od najkontroverznijih spomenika, no ujedno najimpresivnijih, jest spomenik caru Petru Velikom, koji je narucila carica Katarina Velika, a izradio ga je Francuz Etienne Falconet. Bronzani spomenik prikazuje konja u propinjanju, kako bi se postigla dinamicnost.Posmatranje spomenika iz razlicitih uglova daje razlicite utiske: ponekad je konjanik dobrocudan, ponekad zastrasujuci, ponekad nadahnjujuci... Tokom istorije spomenik je medju Rusima smatran simbolom tiranije i destrukcije, no kako je vreme careva proslo, danas zbog dramaticne lepote ima samo veliku estetsku vrednost.
Tvrdjava Svetog Petra i Pavla
Tvrdjava je izgradjena 1703 godine za odbranu od najezde Svedjana, nedugo zatim tvrdjava je postala politcki zatvor gde su kaznu sluzili brojni istaknuti gradjani kao sto su Dostojevski, Gorki, Trocki. Tamnice unutar tvrdjave su preuredjene u muzej. Posetioci mogu uzivati u raskosnom obilasku palate i diviti se bogatstvu carske Rusije, unutar zdanja nalaze se grobovi Petra Velikog i cara NIkolaja II. Sa zidina tvrdjave pruza se prelep pogled na reku Nevu i grad.
Krstarica Aurora
Sagradjena i u pustena u rad 1900 godine, Aurora je odigrala veoma znacajnu ulogu u ruskoj istoriji u prvoj polovini 20 veka. Nakon sluzenja u Rusko - Japanskom ratu 1904 - 1905 godine, Aurora je odgrala istorijsku ulogu koja je oznacila kraj carske dinastije. Naime 1917 godine sa Aurore je ispaljen hitac koji je oznacio juris na zimski dvorac i kraj vladavine plemicke porodice. Brod je unisten tokom 1941 godine, ali ponovo rekonstruisan zavrsetkom drugog svetskog rata i od tada ima ulogu muzeja.

Nastavljajuci se na carsku tradiciju, grad i danas ubrzano sledi prednjaci u financijama i industriji, i u njega se mnogo ulaze. Mnoge industrije smestile su svoje srediste upravo u ovom gradu. Uz sve to, jos 1837. godine na tom je podrucju sagradjena prva ruska zeleznica, pa je danas bas St. Peterburg zadnja (ili prva) stanica na poznatoj Transsibirskoj zeleznici.

Poseta St. Peterburgu kao da nudi prolaz u neko drugo vreme, a atmosferu u gradu najlakse je opisati kao mesavinu europski otvorene i nordijski rezervisane.

Klima-Prvi faktor koji vecina putnika uzima u obzir kada planira putovanje u St. Petersburg je, naravno, vreme.Oni koji zive u gradu i vole ga, veruju da jako hladno vreme samo daje karakter gradu, ali bilo kako bilo, isplati se pripremiti se unapred. Dobra vest je da, kao u pomorskom gradu, u St. Petersburgu nikada nije stvarno hladno - barem prema ruskom standardu - jer temperature retko padaju daleko ispod -10 stepeni, cak i u dubini zime. I, uprkos opisima Dostojevskog o sparnom predgradju, letnje temperature vise od 30 stepeni su gotovo nemoguce. Tokom cele godine prisutna je visoka vlaznost, sa cime se vecina posetilaca i stanovnika tesko nosi s vremena na vreme, a bilo zimi ili leti, vodootporna odeca je bitna.