Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Bahami - raj na zemlji

Uspesna ekonomija, stabilna politicka situacija, soping, bogat zabavni i nocni zivot, luksuzni hoteli, a iznad svega najlepse plaze koje mozete da zamislite. Ni Kristifor Kolumbo, koji je bio prvi turista na Bahamima, nije mogao da odoli carima ovih ostrva.Photo: .goede
Bahami su arhipelag od 700 ostrva u Atlantskom okeanu, nedaleko od jugoistocne obale Floride, koja zauzimaju povrsinu od 13.939 kilometara kvadratnih. Kosmonauti su konstatovali da je najbistrija vodena povrsina koja se vidi iz svemira upravo oko ovih ostrva. Stanovnici Bahama uzivaju u suptropskoj klimi sa oko 300 suncanih dana i prosecnoj temperaturi od 27┬°C tokom cele godine. Ono sto Bahame cini jednom od atraktivnijih destinacija, za razliku od drugih karipskih ostrva, jeste uspesna ekonomija zemlje i stabilna politicka situacija,a iznad svega najlepse plaze koje mozete da zamislite.
Ni Kristifor Kolumbo, koji je bio prvi "turista" na Bahamima, nije mogao da odoli carima ostrva. Naime, 12. oktobra 1492. njegov brod se usidrio na San Salvador, juzno ostrvo Bahama, u potrazi za "novim svetom". Ljudi koji su docekali Kolumba i njegovu posadu bili su Arauak Indijanci, poznati po svom gostoprimstvu. Oni su naselili Bahame u 9. veku bezeci od agresivnih Kariba, plemena koje je nastanjivalo danasnja karipska ostrva.

Kralj Charls I je 1629. godine proglasio Bahame delom Engleske, sto je pratilo i postepeno doseljavanje Engleza i njihovog svestenstva.
Tokom 18.veka,gusarski brodovi su susretali i pljackali vecinom spanske brodove koji su nosili robu iz Novog sveta za Spaniju. Za odmazdu spanska kraljevina je unistila gusarsko uporiste-tadasnji glavni grad Charlstown, da bi se nakon nekoliko godina ponovo izgradio.
Ovog puta nazvan je Nassau.
Bahami iz aviona - Photo: Chensiyuan
Nakon gusara Bahami su se nasli pod udarima gradjanskog rata u Sjedinjenim Drzavama. Amerikanci su bezali na Bahame od rata i naseljavali se sa svojim familijama i robovima na mnoga ostrva. Bavili su se uglavnom zemljoradnjom i ribarstvom.
Bahame su vise od 300 godina predvodili clanovi Ujedinjene Bahama stranke (belci), sve dok 1953. advokat po imenu Linden Pindling, obrazovan u Londonu, nije organizovao opozicionu stranku i bio izabran za Parlament 1956. godine. Pindling je doveo Bahame do nezavisnosti 10. jula 1973. godine, koji se danas slavi kao Dan nezavisnosti Bahama.

Bahami su finansijska, kulturna i turisticka prestonica karipskih ostrva. Tu se mogu naci turisti sa svih strana sveta kako uzivaju u gostoprimstvu ostrvljana i prirodnim lepotama ostrva. Veliki broj turista letuje na jednom od 14 glavnih ostrva. Medjutim, ako zelite i ako imate nacina da dodjete do jednog od osamljenijih ostrva,mozete da provedete dan na usamljenoj peskovitoj plazi, kraj mora najlepsih nijansi plave i tirkizne boje, uzivaju─çi u posmatranju raznobojnih koralnih grebena i tropskih ribica.
Hotel Atlantis
Najpoznatije i najposecenije ostrvo je Paradise Island(Rajsko Ostrvo).
Nassau se nalazi na ostrvu New Providence i povezan je mostom sa Rajskim ostrvom. Mozete da prepesacite udaljenost izmedju tih dvaju ostrva za oko 45 minuta ili da uzmete taksi, autobus ili trajekt. Do 1962. godine Paradise Island nije bilo naseljeno i razvijeno. Tada su pocela da se prave prva odmaralista, nakon toga "milion dolara" vile, da bi se sve zavrsilo sa velelepnim, jednim od najlepsih hotela na svetu - Atlantisom.

Hotel koji je pokusao da sazme ideju izgubljene Atlantide vrlo je atraktivna opcija za one koji zele luksuz, glamur i kockanje u stilu Monaka ili Las Vegasa. Porodicne ljude sa decom Atlantis moze da zainteresuje jer ima neverovatan broj aktivnosti u hotelskom kompleksu i oko njega. Jedna od mnogobrojnih atrakcija hotela je akvarijum sa stotinama primeraka zivota iz mora oko Bahama. Videcete sve, od malenih pirana do ogromnih ajkula, a akvarijum mozete da obidjete setnjom kroz mracne i tihe tunele. Ono od cega ce vam sigurno stati dah je veliki tobogan, imitacija hrama plemena Maja, sa kojeg mozete da uletite u vodu neverovatnom brzinom od 55 kilometara na sat. Adrenalin se povecava kada shvatite da ste, iako se spustate kroz providni tunel, okruzeni ajkulama koje plivaju lagunama. Naravno, za one manje avanturisticki nastrojene postoje jos dodatna cetiri manja tobogana koja vam mogu pruziti dosta zabave.

U hotelu i oko njega moze se videti krem svetskog dzet-seta. Jahte od kojih staje dah usidrene su u selu Marina (Marina Village), koje se nalazi neposredno ispred hotela. Ova marina napravljena je 2005. godine. To je pesacka zona koju cine ulice sa gurmanskim restoranima, skupocenim prodavnicama suvenira, trendi kafeima i juvelirnicama gde mozete da kupite nakit i satove. Obavezno sedite u neki od restorana ili kafea, posmatrajte paradu jahti i slusajte muziku kalipsa koji svira do kasno u noc.

Cabbage Beach - Photo: Bpchern
Najpoznatije plaze na Paradise Island su Paradise Beach and Cabbage Beach. Duge, pescane, sa morem tirkizne boje, protezu se na severnoj strani ostrva. Smatraju se najlepsim plazama na Bahamima. Naravno, ukoliko volite akciju, guzvu, muziku i morske sportove.Plaze su obicno pune turista, kao i prodavaca koji vam nude neki koktel iz kokosa, bizuteriju ili, ako hocete, tridesetominutnu masazu na plazi.
Ili ako vise volite-uvek se mozete osamiti ako odete na istocniji deo Cabbage Beach i uzivati sami u suncu i moru.
Vrlo je bezbedno i ugodno kretati se ovim ostrvom,cak i u kasnim nocnim satima.
Glavni grad Bahama je Nassau. Nalazi se na ostrvu New Providence i ima oko 200.000 stanovnika. Srecna kombinacija tropske klime, ekonomskog i trgovackog blagostanja i, naravno, razvijenog turizma razlog je sto svake godine oko milion putnika sa velikih turistickih brodova prodje kroz ovaj zivopisni grad.
Centralna trasa grada je ulica Bay. Tu mozete da kupujete u buticima svetskih dizajnera, parfimerijama, prodavnicama nakita i pica. Rum sa aromom kokosa ili banane, recimo, jedan je od suvenira koje bi trebalo poneti. Nassau je mesavina starog i novog vremena. Moderni primorski grad sa bljestavim klimatizovanim radnjama u glavnim ulicama, a u isto vreme zgradama koje nisu odolele zubu vremena. Iako se veliki broj gradjevina od istorijskog znacaja renovira, na putu do plaza i dalje mozete da vidite niz trosnih kucica koje kao da nemaju mnogo toga zajednickog sa onim savremenim svetom. Medjutim, videcete da su ljudi, bez obzira gde ste, nasmejani, vedri i brbljivi.
Nassau - Photo: Trevor Haldenby
Ono sto stanovnici Nassaua vole da napomenu jeste da je njihov grad veoma bezbedan. Ulice su ciste, uredjene, i osecate se sigurno. Ako ste proveli dan u kupovini i odlucili se za manju pauzu, obavezno idite na kaficu u neki od mnogobrojnih caf├©-a na ulici Bay. Ako, pak, zelite da probate neki od restorana, imacete takodje veliki izbor. Preporucujemo lokalne restorane sa tipicnom bahamskom kuhinjom
Posle vecere, ako zelite da nastavite sa istrazivanjem Nassaua, mozete da svratite u jedan od nocnih klubova. Vikendom veliki broj turista ali i lokalnog stanovnistva ide za dobrim provodom.

Buduci da su Bahami bili centar gusarske dominacije, domacini su napravili gusarski muzej u kojem mozete vodici u gusarskim uniformama vas pozdravljaju, privaju vam dogadjaje, a mozete cak i da se prosetate pravim gusarskim brodom.
Photo: desbah
Ardastra gardens se nalazi nedaleko od centra Nassaua. To je u isto vreme zooloski vrt, kao i park za zastitu ugrozenih zivotinja i biljaka. Mozete da vidite stotine ptica, sisara i reptila, najvecim delom onih koji poticu sa karipskih ostrva. Dok setate kroz park i uzivate u bojama "kisne sume", mozete da susretnete po kojeg pauna, grupu flamingosa ili cak da docivite da vam neki od papagaja kace "hello". Domacini su hteli da ostvare blizi kontakt posetilaca i zivotinja. Tri puta dnevno mozete da hranite papagaje ."Roze flamingosi" triput dnevno izvode program za posetioce. Parada flamingosa traje dvadesetak minuta. Za decu, kao i za odrasle, Ardastra gardens je nezaboravno iskustvo.

Bahami nude sve - odmor, kilometre najlepeih plaza, nezaboravan provod, divno vreme i dugotrajne uspomene. Na Bahamima je uvek lepo! Ali ako zelite kada je najbolje obici jedno (ili nekoliko) od ovih ostrva- Novembar do polovine Aprila. Agenti Axioma Travel vam stoje na raspolaganju da rezervisete vase sledece letovanje na Bahamima