Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

FIRENCA-italijanska poslastica

Toskana je velika regija u srednjoj Italiji ,ima dugu i zasluzenu reputaciju najlepseg dela Italije. Ta lepota je delom prirodna, a delom rad ljudskih ruku. Ova regija bila je centar italijanske renesanse koja je donela neke od najlepsih umetnickih dela, a vecina ih se jos moze pronaci u muzejima i galerijama Firence i Pize.
Firenca je mozaicni miks kultura, tradicija i jezika,i dom poznate imucne porodice trgovaca-Medici
Grad je nastao 59. godine kada je Julije Cezar osnovao naselje za ostarele(penzionirane) pripadnike svojih legija.Nije mogao ni sanjati da postavlja temelje gradu koji ce postati jedan od najslavnijih u svetu i u koji ce dolaziti milioni posetioca da bi se divili njegovim trgovima i spomenicima.

Stari deo Firence prepun je palata, spomenika i znamenitosti pa je setnja njime jedinstven dozivljaj.

Iz vremena kada je Italija bila u punom sjaju sacuvana je Katedrala Duomo (Santa Maria del Fiore), koja je stvarno nesto posebno. Ogromna kupola, zagledana u nebo, sastoji se iz 3,5 milona cigala.
Moguce je popeti se na nju i vedeti gotovo celu Firencu. Beli, zeleni i roze mermer pricaju specificnu arhitektomsku pricu. Ovaj deo grada je neobično ziv, pogotovo u vreme rucka, kad restorani i parkovi vrve od turista i stanovnika.
Nedaleko od katedrale nalazi se mozda i najpoznatiji trg, Piazza della Signoria, mesto na kojem je centar firentinske politicke moci - Palazzo Vecchio. Na vrhu palate nalazi se devet istorijskih, a najpoznatiji od njih symbol je Firence - ljiljan. Tu su i Neptunova fontana, kopija slavnog Michelangelovog Davida, i jedna od najbogatijih svetskih galerija po vrednosti umetnickih dela - Uffizi. Uffizi je jedan od najstarijih muzeja u Evropi (star oko 400 godina). Tu je skoro cela riznica raskalasnih Medicija-Dante, Boccaccio, Boticceli, Cellini, Michelangelo,Leonardo... svi su tu. Za ovaj muzej morate imati strpljenja, jer se nakon ulaza imate penjati ogromnim stepenica a potom ici kroz jos ogromnije holove.
U samoj blizini je i Palazzo Pitti, bivsa prestolnica Velikog toskanskog vojvode, koja je jos poznata i po svojim predivnim vrtovima Boboli.
Uskim dvoristem iz Uffizija dolazite do obale reke Arno i setalista odakle se najbolje vidi Ponte Vecchio(Stari most) To je jedini most koji je 'preziveo' bombardovanja u II. svetskom ratu, a najpoznatiji je po mnogobrojnim zlatarama koje se na njemu nalaze. Zapravo, dok prelazite preko njega, od brojnih izloga lako mozete preci na drugu stranu reke, a da to uopste i ne primetite.
U Firenci se najlakse i najbrze vozi autobusima. Karte se kupuju na kiosku, traju od 70 minuta do trodnevne karte. Kada je u pitanju taksi on je prilicno skup, pogotovo nocna tarifa.
Ako cete se ponasati u skladu sa okolinom pijte pravu italijansku kafu do 11 sati, a posle toga se konzumira samo espresso. Cuvajte se sindroma zvanog "coperto". To je cena za sedenje u nekim restoranima. Na primer, dok stojite za barom ne placate nista ali cim sednete u cenu ce vam biti "umuvan" i coperto.
Da biste smugnuli od najezde turista potrebno je zaci u male ulice, izdvojene od gradske vreve, gde se na elegantan nacin moze jesti i osetiti pravi italijanski duh.
Ako mozete vozite se malo rekom Arno, taj dozivljaj je potpuni spekltakl buduci da imate utisak vracanja kroz vreme. Sve odise nekom uzbudljivom istorijom. Firenca ima veliku dusu.