Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Koje je napopularnije pice na 10.000 metara

Koje je napopularnije pice na 10.000 metara
Kako je pokazala nedavno sprovedena anketa, omiljeno pice putnika u avionu je sok od paradajza.
Interesantni su bili odgovori onih anketiranih koji su otkrili da sok napravljen od paradajza piju iskljucivo kada su u avionu. Odakle ovolika pupularnost ovog napitka?

Strucnjaci u Lufthansi vec odavno su primetili da se sok od paradajza pije u ogromnim kolicinama. Prosle godine, paradajz djus pio se isto koliko i pivo (1,8 miliona litara, sto je dovoljno da se ispuni olimpijski bazen).

Institut Fraunhofer iz Minhena uradio je test kako bi se otkrilo da li se nasa percepcija soka od paradajza menja na velikim visinama. Ispitanici su sedeli u avionskoj kabini erbasa A310, u kojoj je vladao snizen pritisak, culi su se zvuci kao tokom stvarnog letenja i stvoreni su i ostali uslovi koji vladaju u avionskoj kabini..

U sredini u kojoj vlada normalan vazdusni pritisak, paradajz sok je dobijao mnogo manje ocene, pri cemu su ispitanici govorili da im deluje kao da se ubudjavio. Medjutim, u uslovima simuliranog leta, sok je imao mnogo bolji ukus.

Ranija slicna istrazivanja, vezana za cula ukusa na velikim visinama, pokazala su da kad smo u avionu, stvari imaju slican ukus kao kad imamo prehladu. So je za 20 do 30 procenata manje slana, a secer gubi u slatkoci za 15 do 20 odsto. Zbog pritiska koji vlada u kabini i dehidratacije hrana nam je manja ukusna u avionu. Medjutim, kad je rec o soku od paradajza, situacija je obrnuta.
Neki naucnici pak smatraju da glavni uzrok promene u culu ukusa nije pritisak u kabini vec buka.
Sef kuhinje u British Airways-u, Mark Tacioli dodaje da nam je u avionu potrebna ukusnija hrana, zbog toga sto uslovi u avionu uticu na nasa cula. Zato je hrana koja poseduje tzv. umami - prijatan ukus, popularnija u avionima, a to se sigurno moze reci za dva kljucna sastojka koktela 'bloody mary" - a to su sok od paradajza i Worcestershire sos.