Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Sicilija-ostrvo kontrasta

Sicilija je ostrvo kontrasta, raskosi i bede, raskrsce kultura. Ovde je sve prenaglaseno: sunceva svetlost je nepodnosljiva bez naocara za sunce, plavetnilo neba i mora, zelenilo vegetacije, mirisi.
Prema predanju tri nimfe su putovale svetom skupljajuci sve najlepse na njemu. Kada su prolazile kroz prelepo more one su u vodu ispustile najlepse cvece i najukusnije voce. Iz vode je izniklo ostrvo Sicilija, sa cuvena tri kraka - Pelorom, Paserom i Lilibeom. Trouglasti oblik ostrva evocira i simbol Sicilije, tzv. Trinakria: tri noge okruzuju glavu Meduze.
Mozda Sicilija ne bi bila ovoliko lepa, ni istorijski bogata da ovo ostrvo ne zapljuskuju cak 3 mora: Sredozmeno, Jonsko i Tirensko. Brojni osvajaci ostavili su ogroman uticaj i danas. Bila je dostupna svima, i svi su je zeleli. Na sjajnim plazama poput malenog Cefalua vreme kao da je stalo. Katedrala i dalje stoji u srcu starog grada koji izlazi na plazu prozetu peskom.Ka Palermu je plaza Mondelo karakteristicna po gradjevinama u art nuvo stilu koje su ovde stasale pocetkom 20. veka .Brojni umetnici, politicari, naucnici bili su zaljubljeni u ovo mesto koje odise egozotikom, pesak je beo, a voda tirkizno plava...
Ukrstanje kultura, razliciti stilovi, preplitanje tradicija, kulinarski obicaji, patrijarhalni mentalitet - posledice su drustvene istorije ostrva. Iz Starog veka najimpresivniji su ostaci grcke arhitekture: pozorista i amfitetari u Taormini, Kataniji i Sirakuzi, kao i Dolina hramova u blizini Agridjenta.

Hrana

Sa puno ponosa u svojim rumenim licima Sicilijanci isticu da je ovde nastao prvi sladoled u Evropi: Arapi su ga doneli na ostrvo, a zatim preneli u Toskanu, odakle se nadalje prosirio po celom svetu. Sicilijanci su sa vrha Etne valjali ogromne snezne lopte koje su odlagali u podzemne jame. Tu su slojeve snega odvajali i mesali sa vocnim sokovima - tako nastaje sorbeto (sorbetto), koji je nesumnjivo bio preteŔca sladoleda.
Kulinarska tradicija Sicilije drugacija je od uobicajene predstave o italijanskoj kuhinji .U Palermu se na ulici jede sfinacone (sfinacione), ljuta pica prekrivena incunima(vrsta ribe), crnim lukom, crnim maslinama i sirom. U Kataniji se u restoranima prstima jede lokalni specijalitet sfinci (sfinci): hrskavi ustipci sa svezom rikotom. Na pijacama u Kataniji u prolazu mozete probati cufte od ribe i sardine sa lukom, prezlama, persunom i kackavaljem uvaljane u brasno i isprzene u vrelom ulju. Sicilijanski poslasticari prave slavne kanole (cannoli. Cuvene su i kugle od pirinca (Arancine di Riso) Na Siciliji nastaje i cuveno "kraljevsko testo" tj. marcipan.

Masta ili istina?

U blizini Palerma nalazi se danas slavno selo Korleone. Masta Maria Puza i filmski genij Frensisa Forda Kopole ucinili su ovo selo poznatim u svetu
U Korleoneu je rodjeno nekoliko vodja sicilijanske mafije. Ali imajte u vidu da Sicilijanci ne vole mnogo da govore o mafiji, naprotiv, cesto se ljute sto se toliko paznje poklanja jednom, prema njima, perifernom fenomenu zivota na ostrvu.

Putujuci svojevremeno po Italiji, Gete je pisao: "Bez Sicilije, Italija ne ostavlja trag u nasoj dusi:ona je kljuc svega". Topla atmosfera mediteranskog ostrva, ostaci drevnih hramova i pozorista, snezni vrhovi Etne nikoga nece ostaviti ravnodusnim.