Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Kuito - U bozanskim visinama

Kuito, ili kako je zvaniccno ime ovog grada - San Francisco de Quito, glavni je grad Ekvadora.Nalazi se na samo 25 km od ekvatora, pa i noc i dan traju po 12 sati. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 2.830 metara sto je vise od bilo kog alpskog skijalista.

Kuito se nalazi u malenoj dolini reke Guayllabamba u zapadnim Andama, delom se siri na istocne obronke stratovulkana Pichincha (visine 4.794 m) koji je posljednji put eruptirao 1999. godine, ali i dan danas povremeno izbijaju gusti oblaci prasine.
Zahvaljujuci nadmorskoj visini i polozaju, klima u Kuitu je umerena do hladna, uglavnom konstantna tokom cele godine, s najvisom temperaturom od 21º Celzijusa. U Kuitu postoje samo dva godisnja doba, leto (suvo doba) i zima (kisno doba).

Na prostoru danasnjeg grada do desetog veka je zivelo pleme Kuitu, a 980. godine pleme Karas osniva prvo kraljevstvo Kuito. To kraljevstvo pada pod vlast Inka 1462. godine, da bi 1533. godine doslo pod vlast konkvistadora. Danasnji grad osniva Francisko Pizaro 1534. godine, otkad je on spanski distrikt, kao deo vicekraljevstva Peru. Kuito se pod spanskom upravom nalazio sledecih 300 godina, a 1809. pocela je borba za samostalnost. Taj pokusaj osamostaljivanja je slomljen, ali 1822. godine Ekvador postaje deo Gran Kolumbije, a pojedinacni nemiri i ustanci se nastavljaju i do danasnjih dana.
Danas je Kuito grad sa 1,8 miliona stanovnika, od cega je samo devet odsto nezaposleno. Grad je podeljen na tri dela: centralni istorijski, industrijski juzni deo i moderni severni deo grada, pri cemu su ti delovi grada bukvalno i fizicki odvojeni brezuljcima.

Njegova istorijska cetvrt prepuna je velicanstvenih crkvi, manastira i poplocanih strmih ulica. Regeneracija Kuitoa je u toku i trebalo bi da spase najvrednije arhitektonske dragulje iz perioda spanske kolonizacije

Usprkos razarajucem zemljotresu iz 1917. godine, centralni deo grada je upisan 1978 god na listu Svetske bastine kao jedno od prvih mesta jer je najbolje ocuvan i najmanje izmenjan gradski centar u Lat.Americi a svojom arhitekturom pretsavlja cisti primer tzv. "Barokne skole Quita" koja je spoj spanske, italijanske, mavarske i flamanske umetnosti s indijanskim domorodackim uticajima
Na trgu u centralnom delu dominira Crkva svetog Franciska, cija je gradnja pocela 1535. godine, odmah nakon osnivanja grada. Zatim se tu nalazi manastir svetog Dominga, kao i crkva jezuitskog koledza La Compaia de Jesus, ciji su plafoni i zidovi uradjeni u zlatnom reljefu. Ovo zlato potice iz perioda konkvistadora, koji su prilikom svojih pljackaskih pohoda na carstvo Inka za potrebe ovog manastira pretopili skoro tonu zlatnih predmeta.
Na putu od religije ka politici morate proci Trgom nezavisnosti (Plaza de la Independencia) koji se nalazi nekoliko desetina metara dalje od La Kompanje.

Tu je i neoklasicna Predsednicka palata i sediste Vlade Ekvadora koje je otvoreno za posetioce radnim danima.

Trgom ipak dominira Spomenik nezavisnosti (Kuito je pokrenuo prvi masovni protest protiv Spanaca 1809.) i danas predstavlja glavno mesto okupljanja.
Podjite dalje ka Trgu santo Domingo (Plaza Santo Domingo) gde se nalazi istoimena crkva koju su podigli dominikanski monasi osamdesetih godina 16. veka.

Iza trga u Ulici Motufar 352 naci cete mozda i najzanimljivije mesto u starom gradu. Rec je o Escuela Taller, skoli u kojoj se uce tradicionalne vestine - od stolarstva do zidarstva.
Nesto dalje je La Ronda, boemska cetvrt prepuna kafica i restorana.Na istom trgu mozete videti divnu crkvu i manastirski muzej osnovane 1536. Tu i dalje zivi 50-tak monaha.

Odmah iza ugla je Casa del Alabado, zgrada iz 17. veka koja danas sluzi kao arheoloski muzej.

Obavezna je poseta lokalnoj zatvorenoj pijaci San Francisko na uglu Rocafuerte i Chimborazo ulica. Osim neverovatnog izbora voca i povrca, ovde mozete pronaci najrazlicitije vrste zazina. Tu mozete isprobati i tretman prociscenja biljkama koji kosta svega oko tri dolara.

Grad ima vise parkova, od kojih je najveci Metropoliten park, odakle mozete uzivati u pogledu na vulkane Kotopaksi i Antisijana. U parku El ejido subotom i nedeljom je pijaca, gde se na otvorenom prodaju razne rukotvorine domace radinosti, a u parku La Alameida se nalazi najstarija opservatorija u Juznoj Americi, kao i jezerce i spomenik Bolivaru.

Nad gradom se na vrhu brezuljka El Panesilja nalazi skulptura Device Marije koja dominira predelom i vidljiva je sa svih strana grada, a jos jedna zanimljivost je da je to jedina skulptura Bogorodice s krilima na svetu.

Od 2005. godine, zapadno od grada nalazi se i zicara s gondolama koja vodi do Telefériqa, jednog od vrhova Pichincha visine 4.100 m. Odatle posetitelji imaju jedinstven pogled na grad i celu dolinu.

Nedaleko od grada nalazi se rezervat kisnih suma, gde mozete uzivati u obilju drveca koje cini ovu prasumu. U ovim sumama zivi 320 vrsta ptica i ogroman broj biljaka, posebno lisaja i mahovina, kojih tu ima vise nego bilo gde na svetu. Jos jedna zanimljivost ove prasume je to sto se samo pedeset kilometara juzno i severno od nje pruzaju pustinjski predeli.