Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Sofija-vasa nova destinacija

Sofija je glavni grad Bugarske i njeno glavno kulturno, komercijalno, ekonomsko i politicko srediste. Nalazi se u u podnozju planine Vitose, na zapadu zemlje na nadmorskoj visini od 550 metara. Danas ima oko 1,2 miliona stanovnika.

Istorija Sofije, pocinje u VII veku pre nove ere, kada su Dacani naselili i osnovali grad na mestu na kojem se i danas nalazi. Rimljani osvajaju grad 29. godine pre nove ere. Pocetkom II veka ovaj grad utvrdjuje Rimski imperator Trajan i naziva ga Serdika. Zato sto ima dobar geografski polozaj na putu za Bliski Istok - Zapadna Evropa, Sofija prosperira do 447. godine, kada je Atila i Huni, napadaju i pljackaju. Tada je Sofija bila potpuno razorena i sravnjena sa zemljom. U VI veku, Vizantijski imperator preuzima kontrolu nad gradom i izgradjuje razrusen grad.
Godine 809. Bugari osvajaju Sofiju, naseljavaju grad i osnivaju prvo Bugarsko Carstvo. Bugari i Vizantijci drze vlast u svojim rukama tokom XI i XII veka. Grad konacno postaje deo drugog Bugarskog carstva krajem XII veka i razvija se u glavni zanatski centar. Krajem XIV veka okupiraju je Turci i tad počinje era turske vlasti koja traje 500 godina. Danasnji naziv, Sofija je dobila od Turaka koji su je nazvali tako po crkvi Sveta Sofija. Pobedivsi turske snage 1877. godine, ruske trupe je oslobadjaju od vise vekovne vladavine. Vec sledece godine Sofija postaje Velika Bugarska prestonica.

Kao jedna od 27 prestonica EU Sofija dozivljava burne transformacije. Ubrzano se gradi podzemna zeleznica, rekonstruisu ulice, parkovi, trgovi, fasade, grade novi luksuzni trzni centri. Grad je kandidovan za Evropski grad kulture 2019.godine. Ova pravoslavna metropola ima mnostvo crkava
Crkva Svetog Djordja potice iz IV veka i predstavlja jedno od najstarijih gradjevina u Sofiji, sa mnogobrojnim freskama na njenim zidovima.
Crkva Svete Sofije predstavlja urbani dizajn i arhitekturu Sofije, prikazujuci na istom mestu dve kulture, Sofije kao grada za vreme Turskog carstva i za vreme Sovjetske vladavine.
Crkva svete Nedelje (ili Svetog Kralja) poznata po tome sto u njoj pocivaju mosti srpskog kralja Stefana Milutina.
Hram Aleksandra Nevskog - Ovaj masivni hram jedan je od najvecih pravoslavnih hramova u svetu. Ona je simbol ne samo Sofije vec i Bugarske, a samim tim je i najposecenija turisticka atrakcija. Katedrala je sagradjena izmedju 1904. i 1912. u cast ruskom caru Aleksandru II i 200.000 ruskih vojnika koji su poginuli za vreme rusko-turskog rata 1877-1878, pri oslobadjanju od turske vladavine. Takodje je dobio ime po Svetom Aleksandru Nevskom, zastitniku cara i njegove porodice. Glavni ulaz je uradjen u mermeru sa mozaikom iznad ulaza, a kupole su oblozene sa 8kg zlata. Unutrasnjost je divno i bogato ukrasena sa najboljim materijalima uvezenim iz inostranstva. Pogledajte visoke oslikane plafone, vitraze, mozaike, mermerni pod i drvene rezbarije koje prekrivaju zidove. Unutar kripte Aleksandra Nevskog, takodje poznate kao muzej ikona, nalazi se najveca i najbolja kolekcija religijskih ikona Bugarske.


Crkva Svetog Nikolaja - Uglavnom poznata kao Ruska crkva, jedna je od najelegantnijih i najlepsih hriscanskih hramova u Bugarskoj. Izgradjena je u bajkovitom stilu moskovskih crkava iz XVII veka. Njene pozlacene kupole daju joj jos veci sarm i eleganciju. Inicijativa za njenu izgradnju dosla je od ruske ambasade u Sofiji. Prvobitno je trebala da bude samo mala kapela za potrebe ruskih diplomata u Bugarskoj, ali je ubrzo postala centar brojnih ruskih emigranata, koji su pronasli svoje utociste u Bugarskoj posle 1917. godine. Bogatu unutrasnjost crkve oslikali su ruski umetnici.
Crkva Bojana - Nalazi se na periferiji Sofije, a sastoji se od tri zgrade. Istocna crkva je sagradjena u X veku, zatim prosirena na pocetku XIII veka od strane sevastokratora Kalojana, koji je naredio da druga dvospratna zgrada bude podignuta pored nje. Freske u ovoj drugoj crkvi, naslikane 1259. godine, cine je jednom od najvaznijih kolekcija srednjevekovnog slikarstva. Kompleks je zavrsen trecom crkvom, sagradjenom na pocetku XIX veka. Ovo mesto je jedno od najkompletnijih i savrseno ocuvanih spomenika istocnoevropske srednjevekovne umetnosti.

Nadomak Sofije, nalazi se njeno najvece blago tzv.mala Sveta Gora ili mali Jerusalim . To je skup 14 manastira koji se nalazi na obliznjim planinama a izgradjeni su u doba druge Bugarske carevine za vreme cara Ivana Aleksandra.

Mineralna kupatila - Sofijska termalna kupatila, poznata i kao turska kupatila, sagradjena su izmedju 1911. i 1913. godine. Sa svojom elegantnom prugastom fasadom i keramickim ukrasima podsecaju na dizajn srednjevekovnih crkava Nesebara. Predstavljaju jedan od arhitektonskih dragulja Sofije, koji je tokom 1990-ih bio prilicno zapusten. Tokom poslednje decenije prolazi kroz sporadicnu obnovu. U centralnom delu malog trga izmedju kupatila i dzamije Banja Basi, nalazi se moderna cesma, gde stanovnici pune svoje boce sa besplatnom toplom mineralniom vodom.
Univerzitet iz 1888. godine je najjaca institucija za hemijsku tehnologiju, inzinjering, ekonomiju i likovnu umetnost. Bugarska Akademija nauka izgradjena 1869. godine, Narodna biblioteka Svetog Cirila i Metodija iz 1878. godine su samo neke od veoma vaznih institucija u gradu. Grad poseduje i mnogobrojne istorijske i arheoloske muzeje, Narodnu galeriju, koji cuvaju Bugarsku istoriju od zaborava
Ako volite shopping,obavezno posetite trzni centar CUM, u kome su smesteni mnogi luksuzni brendovi, a moci cete da kupite i neke tradicionalne poklone. Smestajne opcije su razlicite, od samostalnih ugostiteljskih brvnara i jednostavnih porodicnih pansiona do ekstravagantnih i luksuznih hotela sa 5 zvezdica.
Jedna od zanimljivih pojava u Sofiji jeste prisutnost globalnih hotelskih lanaca i znacajnih modnih brendova. Osim hotela Sheraton, u Sofiji se moze odsesti i u Hiltonu i Raddisonu, sto svakako pokazuje prepoznat potencijal ovog grada, kao i njegovu dobru geografsku poziciju. Kad je u pitanju visoka moda, na ulicama Sofije mozete videti butike brendova kao sto su Versace, D&G, Ermenegildo Zegna i drugih. S druge strane, cene smestaja i provoda su i vise nego pristupacne.

Stanovnici Sofije rado ce vam pomoći da dodjete do odredista. Ipak, treba biti na oprezu, jer jezici i nisu toliko slicni, mrdanje glavom gore-dole znaci "ne", a levo-desno - "da". Na kraju, tu su i taksisti cije usluge nisu skupe.

Aerodrom Sofija
Medjunarodni Aerodrom Sofija (SOF) je glavni aerodrom u Sofiji. Aerodrom u Sofiji ima 2 terminala.
Novi terminal 2 je otvoren 27. Decembra 2006. godine kada je sleteo avion Bulgaria Air iz Brisela. Jedan je od najvecih projekata u Bugarskoj koji je gradjen iz fonda EU. Novi terminal ima 7 kapija, 38 cek-in saltera i povrsinu od 50.000m² i parking za 820 automobila. Novi terminal je istocno od terminala 1 i mnogo je veci od starog terminala. Terminal 1 ce biti koriscen za nisko-tarifne avio-kompanije.


Ono sto je navaznije za nase putnike je da Sofija nije daleko od Skoplja,Nisa ili Beograda odn. istocnih delova Srbije i Makedonije.Od Sofije do ovih gradova postoji redovan autobuski prevoz a moguce je i rezervisati privatni prevoz kombijem ili cak iznajmiti auto koji onda mozete koristiti za sve vreme odmora I neometano voziti u bilo koji deo Evrope. Udaljenost Sofije od Beograda je 330kim( oko 5h voznje),od Skoplja 232km (oko 4h30min voznje) ili Nis svega 160km (ili oko 3h voznje).