Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Filadelfija: grad bratske ljubavi...

Filadelfija je bila pozornica mnogih dogadjaja, licnosti i poznatih lokacija u americkoj istoriji. Tokom godina stvaranja Filadelfija je dobila mnogo predznaka, poput: "Grada Bratske ljubavi", "Kolevke Revolucije" i "Grada rodjenja Nacije"... Ovde je proglasena Deklaracija o nezavisnosti od britanske krune, a datum njenog usvajanja danas poznajemo kao Dan nezavisnosti (Independence Day) - 04. Jul

Filadelfija je grad od izuzetnog znacaja za americku istoriju i tradiciju i nalazi severoistocno od Vasingtona .Najveci deo grada lezi izmedju zapadne obale reke Delaver (Delaware), koja se proteze od severa ka jugu kroz grad na istoku, i njene pritoke - reke Schuylkill na zapadu.

Kao i vecina severnoamerickih gradova, Filadelfija je podeljena u cetiri kvadranta, koji su podeljeni Broad ulicom od juga ka severu i Market ulicom od zapada ka istoku. Na mestu njihovog ukrstanja, u centralnoj tacki grada nalazi se Gradska opstina - City Hall ciji visoki toranj, dominira gradom svojom izuzetnom lepotom i znacajem...

U martu 1681. godine engleski kralj Carls II ustupio je deo zemlje, zapadno od reke Delaver, Vilijemu Penu, danas poznatom kao osnivacu Pensilvanije. Kralj Carls je ovo podrucje nazvao "Pen" u cast Vilijemovog oca, kome je kralj dugovao dosta novca i usluga. U zelji da unese "licni pecat" u novu teritoriju, Vilijem je imenu Pen pridodao i rec "sylvania" sto znaci "sumovita zemlja". Tako je nastalo danasnje ime drzave Pensilvanija.Vilijem Pen je ozbiljno shvatio kraljevski dar i posvetio mu se u celini. Kao guverner i vlasnik teritorije uveo je liberalnu vladu i zakone koji su postovali religijske slobode. Za novu prestonicu odredio je 1682. godine Filadelfiju, dosavsi do tog imena iz grckog jezika, sto znaci "bratska ljubav". Veliki pozar koji je 1666. godine zahvatio London, koji je i sam preziveo, naveo ga je da novu prestonicu koncipira kao mrezu uzduzno i popreko paralelnih sirokih ulica (pod pravim uglom), sto je kasnije posluzilo kao sema za ostale americke gradove.
Filadelfija je ubrzo prerasla u drugi najveci grad Britanske imperije (posle Londona), mada je kasnije to mesto ustupila Njujorku. Tokom vremena je opozicija britanskoj kolonijalnoj politici svoje uporiste sve vise pronalazila u samoj Filadelfiji, gde su se okupljale vodje buduce Revolucije. Rezultat toga je proglasenje Deklaracije o nezavisnosti (04. jula 1776. godine), a 1790. godine Filadelfija postaje privremena prestonica novih Sjedinjenih drzava (kasnije je ovu "ulogu" preuzeo Vasington - 1800. godine). U Filadelfiji je osmisljen prvi americki Ustav i po prvi put prezentovan javnosti 1786. godine.
Za Filadelfiju se vezuju mnogi istorijski dogadaji, koji nose predznak - "prvi u Americi" : prva javna skola 1689., prve drzavne dnevne novine 1719., prva drzavna biblioteka koju je osnovao Bendzamin Frenklin 1731., prvi objavljeni roman 1744., prva bolnica 1755., prva berza 1746, prvo osiguravajuce drustvo 1759., prva americka zastava sa zvezdicama i prugama 1777., prva komercijalna banka 1781...
U periodu izmedju 1793. i 1820. godine grad je zahvatalilo pet uzastopnih epidemija zute groznice koje su usmrtile na hiljade ljudi... Uzdrman velikom nesrecom i izgradnjom giganta na severu - Njujorka, grad polako gubi primat u kulturnom, komercijalnom i industrijskom smislu. Filadelfija nikada nije povratila svoj prvobitni status, uprkos kontinuiranim kulturnim i obrazovnim inovacijama, trgovini i brodogradnji koja je proizvela kratki uzlet tokom II Svetskog rata. Osamdesetih godina proslog veka povodom obelezavanja 200-te Nacionalne godisnjice grad je podvrgnut temeljnom uredjenju i danas je kotiran medju najpozeljnijim gradovima za zivot, sa izuzetnim stilom zivota i karakterom...

Obilazak grada

U grad je najbolje uci ulicom Broad na kojoj se nalazi gradski sportski kompleks, gde se na jednom mestu nalazi nekoliko ogromnih stadiona i sporskih hala u kojima se moze smestiti oko 200.000 gledalaca. Uz put cete naici na mnogobrojne murale po kojima je Filadelfija poznata sirom sveta.U nastavku ulice,prema centru je deo ulice koji se zove Avenija umetnosti-zbog mnogobrojnih muzeja, koncertnih dvorana i pozorista... sve do njenog kraja, do City Hall-a.
City Hall predstavlja istorijsko obelezje grada od nacionalnog znacaja i izuzetnu arhitektonsku celinu. Kada je sagradjena, predstavljala je najvecu i najskuplju gradjevinu u Americi. Njen toranj se uzdize do visine od 548 ft na cijem vrhu se nalazi bronzana statua Vilijema Pena - osnivaca Pensilvanije.
Odmah iza Gradske opstine, nalazi se Masonski hram, sediste Velike nacionalne loze Pensilvanije. Ovaj hram predstavlja jedno od velikih "cuda" masonskog sveta.Cekic kojim je oznacena ceremonija postavljanja kamena temeljca za filadelfijski masonski hram, 24. juna 1868. godine, je isti onaj koji je koristio predsednik Dzordz Vasington, takodje Mason, prilikom postavljanja kamena temeljca za zgradu Kapitola u Vasingtonu, 75 godina ranije. Hram je ukrasen najlepsim simbolima slobodnog zidarstva, koji nam predstavljaju proslost, tradiciju i dragocenosti masonerije.
Jos jedna nezaobilazna zgrada je Dom nezavisnosti (Independence Hall) - sagradjena u 18.veku a predstavljala je sediste Vlade provincije Pensilvanije. Ovde je usvojena i Deklaracija o nezavisnosti 04. jula 1776. godine, novi dizajn americke zastave 1777. godine, kao i Ustav Sjedinjenih Drzava 1787. godine.
U neposrednoj blizini Doma nezavisnosti nalazi se izlozeno Zvono slobode (Liberty Bell) koje predstavlja simbol Filadelfije i amerizke nezavisnosti u celini. Kao zvanicno zvono Zgrade Vlade Pensilvanije (danas Doma Nezavisnosti), zvonilo je nebrojeno puta da najavi drzavne dogadjaje, a u secanju je ostala zvonjava 08. jula 1776. godine koja je najavljivala objavu Deklaracije o nezavisnosti.
U samom srcu istorijskog dela Filadelfije (Old City) nalazi se Elfret aleja (Elfreth's Alley) za koju mnogi kazu da ne postoji ni jedno slicno mesto u Americi... Ususkane izmedju galerija, kafeterija i modernih restorana, 33 kuce u Aleji Elfret gradjene su povodom uspostavljanja nezavisnosti drzave. Ona predstavlja nacionalno istorijsko obelezje i najstariju stambenu ulicu. Svake godine hiljade turista posecuju ovu ulicu, uzvajuci u kucama iz 18. veka koje su i dan danas privatne rezidencije imucnijih stanovnika Filadelfije.
Aveniju Bendzamina Frenklina (Benjamin Franklin Parkway) mnogi smatraju "delicem Pariza" u Filadelfiji, filadelfijskim jelisejskim poljima.Tu videti prelepe zgrade poput: Muzeja Umetnosti, Rodinovog muzeja, Katedrale Sv. Petra i Pavla, brojne fontane, male parkove, statue i spomenike - koji ovoj ulici daju posebnu draz.
Na Trgu Tomasa Ekinsa koji se nalazi nepostredno ispred Muzeja umetnosti, po mnogima najlepse gradjevine u Americi,nalaze se fontana i spomenik, posveceni Dzordzu Vasingtonu, a cetiri figure i zivotinje koje ih "cuvaju", predstavljaju cetiri vodena puta Amerike - Misisipi, Potamak, Delaver i Hadson.

Filadelfijski Muzej umetnosti (Museum of Art) je toliko veliki da treba dobro udahnuti i pripremiti se za penjenje uz njegove velike ulazne stepenice. Stepenice, svakako pamte ljubitelji filma, jer je do njihovog vrha cuveni "Roki" (Silvester Stalone), u istoimenom filmu, istrcao sa pobednicki podignutim rukama iznad glave. U kolekciji muzeja nalaze se cuvena umetnicka dela medju kojima se izdvajaju "Suncokreti" Van Goga, "Kupac" od Sezana i Pikasova "Tri Muzicara"...

Posle muzeja, pravo mesto za odmor i sredjivanje utisaka je Fermont park (Fairmount Park). Park se prostire na povrsini od 14.37 sq miles (37.23 km²)i predstavlja najveci park u Sjedinjenim Americkim Drzavama - veci cak od Central Parka u Njujorku. U njemu se mozete setati, voziti bicikl, voziti se brodicima... i osecati kao da ste duboko u unutrasnjosti zemlje, daleko od velikog grada.

Aerodrom Filadelfija -cesto ga zovu i samo PHL po aerodromskoj oznaci,glavni je aerodrom u Pensilvaniji i najveci aerodrom u oblasti Delaware doline.Aeorodrom je drugi po velicini hab i najveci medjunarodni aerodrom US Airways odakle letovi saobracaju za Americke gradove ,Kanadu,Karibe,Lat.Ameriku,Evropu i Bliski Istok.
Aerodom Filadelfija jedan od naprometnijih aerodroma u svetu i vodeci po razvoju u Americi.Glavni je medjunarodni hab US Airways i tacka razvoja letova Southwest airlines i drugih low-cost kompanija.
Aerodrom se sastoji iz sedam terminala,koji su onda podeljeni na 7 nivoa(concourses) obelezenih slovima od A do E,tako da svi terminali zajedno sadrze 130 ulaza ( gates) u totalu. Terminali A East i A West, B, C, D i E se nadovezuju jedan na drugi.Terminal F, koji je kasnije dodat je odvojen od ovih teminala ali je povezan autobusom.Izmedju Terminala B i C nalazi se najveci broj restorana i prodavnica.

Za nase putnike najvazniji je Terminal F koji koriste letovi US Airways Express. Na njemu se nalaze specijalni jet mostovi koji omogucavaju putnicima da lakse i brze udju na let.Terminal je otvoren 2001 god i jedan je od dva najnovija terminala na PHL Aerodromu.

Ako letite preko ovog aerodroma i imate bilo kakva pitanja vezana za transfer,obratite se jednom od nasih agenata.