Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

Zasto su Low Cost avio kompanije tako jeftine?

Sve je veci broj Low Cost avio prevoznika,narocito u Evropi,koji nude letove po jako povoljnim cenama, ali ipak mnogo je onih koji i dalje sumnjaju u kvalitet ovih kompanija. Zato je jedan autor odlucio da graficki da odgovor na sva sporna pitanja i pruzi dublju analizu poslovanja ovih prevoznika.

Razlike izmedju "obicnih" avio prevoznika i Low Cost avio kompanija je velika i to se vec moze videti u cenama karata. Dok Ryanair nudi letove vec od 44 EUR, na drugoj strani najpovoljnija je Lufthansa sa kartama po ceni od 235 EUR. Zasto je tako?

Autor tvrdi da je najbitniji razlog za to gusci raspored sedista u kabini aviona, prevozeci na taj nacin veci broj putnika u istom tipu aviona, a to je postignuto izbacivanjem razlicitih klasa. Kao i u autobusima, svi putnici dobijaju ista mesta za sedenje. U avionima su takodje izbegnuti svi tipovi dodatnih usluga kao sto su posluzenje hranom i picem, zabavni program i slicno. Flota jednog low cost avio prevoznika je takodje standardizovana, pa nju sacinjavaju avioni samo jednog tipa. Obuka radnog kadra za odrzavanje cele flote je neuporedivo kraca i oni su spremni da strucnije servisiraju svaku letelicu.Sto se tice usteda koje putnici "ne osecaju" direktno, Low Cost kompanije za razliku od svojih konkurenata rado slecu na manje aerodrome. Na taj nacin izbegavaju velike guzve kakve se mogu videti na najvecim svetskim aerodromima, pa se avioni brze pripremaju za poletanje. Pored toga troskovi manjih aerodroma su nizi, pocev od aerodromskih taksi, pa sve do samih servisnih centara. Izbegnuti su i transferi zbog kracih ruta, pa linije saobracaju iskljucivo od polazne do ciljne tacke, bez potrebe za zamornim presedanjima.


Poslovanje Low Cost avio prevoznika takodje je optimizovano u najboljoj meri. Administrativne sluzbe su manje, a posada je malobrojnija u odnosu na kompanije kakva je Air France. Narocito je zanimljivo kako je zbog toga produktivnost radnika, recimo Easyjeta skoro do deset puta veca od onoga sto se ocekuje od zaposlenog u British Airwaysu.

U sustini, jasno je da putnik koji se odluci za let sa Low Cost avio kompanijom ni po kom osnovu ne stavlja sebe u veci rizik (sa kadrom koji radi samo na jednom tipu aviona, mozda bi trebalo i da se oseca cak i sigurnije), niti se radi o tome da zaposleni u ovoj kompaniji rade manje posveceno posao od svojih konkurenata iz British Airwaysa i slicnih prevoznika. Troskovi su podeseni tako da se nudi osnovna usluga, za sto manju cenu, sto na ovako kratkim letovima ne bi nikom trebalo da predstavlja problem.