Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

VENECIJA-Bal pod maskama

Venecijanski karneval je jedan od najstarijih karnevala na svetu. Mnogi ga porede sa karnevalom u Rio de Zaneiru. Medjutim postoji nesto sto ga izdvaja od drugih - kostimi I maske. Venecijanski karneval je mesavina tradicije, zabave i umetnosti koja privlaci hiljade turista sa svih meridijana. Obiluje ulicnim festama, paradama, umetnickim predstavama, takmicenjima za izbor najboljeg kostima i maske, narodnim slavljem i ekskluzivnim balovima pod maskama. Trg Svetog Marka i okolne ulice su centralno mesto ulicnih dogadjanja. Glavni spektakl je Let andjela, tradicija koja potice jos iz 18. veka, po kojoj se izabrana osoba obucena kao andjeo spusta sa zvonika crkve Svetog Marka na trg.Karneval u Veneciji se odrzava svake godine u zimskom periodu,traje oko dve nedelje i zavrsava se 40dana pre Uskrsa.
Tradicija potice jos iz 12veka.
Kad je daleke 1162. godine Mletacka republika izvojevala pobedu nad suparnickom Aquilejom, odusevljenje je bilo toliko da su na Trgu sv. Marka danima pevali, plesali i slavili. Ova vojna pobeda je tako postala uvod u tradiciju karnevala u Veneciji.
Od 1268. godine se uvode maske, kostimi i druga pravila prilikom proslave karnevala.
Pocetkom sesnaestog veka raskalaseno ponasanje maskiranih stanovnika Venecije, koje je ponekad podsecalo na rimske orgije, postalo je cuveno sirom Europe. To se nije svidelo svemocnom Napoleonu, koji je ukinuo maskenbal 1797. godine.
Zabrana je ubila duh karnevala, koji je na inicijativu italijanske vlade obnovljen 1979. u svom punom sjaju i od tad ponovno privlaci turiste iz celog sveta.

Danas se na Rijaltu, cuvenom mostu u Veneciji, u maskiranoj povorci mogu se videti Kazanova, Zoro, ali i Dart Vejder i Joda.

Venecija ozivi u vreme karnevala, tako je bilo i ove godine od 26.Januara do 12.Februara kada su romantican grad na vodi posetilii brojni Italijani i gosti iz celog sveta. Prodavnice su u to doba prepune kostima i maski - malih, velikih, svecanih, kitnjastih, nasmejanih, narogusenih, za svakoga ponesto. Najbolje se prodaju srednjovekovne koje su se nosile na balovima i specijalnim dogadjajima.I ove godine, prinzece, amori, skupe dame, vitezovi i mitska bica hodali su gradskim trgovima, a ulicni sviraci i kuvano vino, upotpunili su ugodjaj vracanja u proslost.
Ceo trg Svetog Marka se pretvori u dvonedeljnu proslavu tokom koje ceo grad ide pod maskama.
Karnevalsku povorku uglavnom cine nasmejani Italijani i stranci koji ponosno i odmerenim korakom setaju kroz Veneciju u svecanim odelima i plastevima koji se vuku po zemlji. Na nogama uglancane svecane cipele sa stiklom i neizbezne dokolenice, dok ispod otmenih sesira vire duge perike. U odelu uredno spakovana marama. Zene i devojke nose duge haljine sa kosom uvijenom u pundju ili pletenicu, u rukama lepeze, a na grudima vredne medaljone. Na licima se ocrtava naglasenija sminka ili se primecuje zadovoljan smesak ispod maske. Svi su veseli i pripremaju se da u specijalnoj atmosferi koja vlada u gradu proslave maskenbal.

O karnevalu u Veneciji se govori mnogo, a mnogi su tu nalazili i nadahnuce za svoj rad i stvaralastvo. Posebno su umetnici, pisci i pesnici pronalazili inspiraciju u damama iz Venecije, za koje kazu da izraz cednosti njihove maske , ostavlja utisak najpostovanijih intrigantnih zena sa severa Italije.
No price i pricanja nisu dovoljne da dozivite venecijansko prekrivanje identiteta, pa u svakom slucaju, priliku da barem jednom u zivotu posetite Veneciju, a posebno u danima karnevala nemojte nikako propostiti.
Izrada maski vremenom se pretvorila u pravu umetnost i zastitni znak grada, pa je to i lep suvenir koji ce vas uvek podsecati na dane provedene u Veneciji.

Ove godine iz NewYorka,Atlante i Philadelphia svakodnevno saobracaju direktni letovi za Veneciju
Pitajte jednog agenata Axioma Travel za vise detalja.
Axioma Travel 1800 929 4662