Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

NAJVECI MITOVI O LETENJU AVIONOM

Postoje mnogi mitovi vezani za letenje, za koje putnici ne znaju da li su istiniti. Predstavljamo vam neke od njih.

Od toga koje je sediste u avionu najbezbednije, do toga zasto neke kompanije ukidaju 13. red i sta se desava sa avionskim otpadom.

Da li je bezbedno piti vodu u avionima?
Neki avioni imaju nezeljene "putnike" u rezervoarima vode, ukljucujuci i bakterije od kojih biste se mogli razboleti. Zato nemojte piti "cesmovacu" i zamolite stjuardesu za flasiranu vodu.

Sta se desava s otpadom?
Aviokompanijama nije dozvoljeno da odbacuju otpad u toku leta, ali se moze desiti da nesto od njega slucajno "procuri". Bezbrojna pakovanja "plavog leda" (zamrznutog materijala iz svojevrsne avionske kanalizacije tretira se dezinfektivnim sredstvima koja se zamrzavaju na velikim visinama) ispala su iz aviona, a nekada moze doci do materijalnih ili cak ljudskih zrtava.

Sta se desava kada pilot ode u toalet?
Da li ste se ikada pitali zasto se ponekad upali znak za vezivanje sigurnosnog pojasa, a da nema ni traga turbulenciji? Rec je o tome da je pilot morao tamo "gde i car ide peske".

Moze li munja oboriti avion?
Putnicki avioni su neizbezno na udaru munja, koje u proseku udare jedan godisnje. Ipak, munje nisu oborile putnicki avion jos od 1967. Naime, vecina modernih letelica mora da prodje bezbrojne testove za sticanje sertifikata bezbednosti, a buduci da je spoljasnjost aviona napravljena uglavnom od aluminijuma (odlicnog provodnika elektriciteta), struja tece po povrsini od mesta udara do repa.

Zasto neki avioni nemaju 13. red?
Neke aviokompanije ukinule su 13. red u avionima kako ne bi plasile sujeverne putnike. Medju njima su Air France, Emirates, Lufthansa i Ryanair. Lufthansa nema cak ni 17. red, zbog toga sto se smatra nesrecnim u Italiji i Brazilu.

Da li toaleti moraju imati pepeljaru?
Uprkos tome sto je pusenje u avionima zabranjeno vec skoro 15 godina, svi avioni i dalje moraju imati pepeljare u toaletima. Naime, ukoliko se neki putnik drzne da prekrsi pravilo, barem nece ugroziti tudje zivote, kao sto se desilo 1973. kada je zbog cigarete zapaljen i srusen avion.

Da li mobilni telefon moze izazvati pad?
I dalje se veca o ovom pitanju, a trenutna regulativa daje mogucnost svim prevoznicima da zabrane sve uredjaje koji bi mogli ugroziti bezbednost putnika. Strucnjaci su, naime, smatrali da elektromagnetni talasi koje emituju mobilni telefoni mogu ugroziti elektroniku aviona i izazvati pad. Ipak, jedno istrazivanje pokazalo je da je to nemoguce.
Tako ce, recimo, Virgin Atlantic uskoro dozvoliti telefoniranje u avionima.


Zasto hrana u avionu ima drugaciji ukus?
To nije samo vasa masta - hrana u avionu zaista ima drugaciji ukus. Pre svega, vazduh u kabini isusuje nos, a promena u vazdusnom pritisku paralise trecinu celija cula ukusa. Zato avioprevoznici cesto dodaju mnogo soli i zacina u hranu.