Axioma Travel home page

Reservation request form

* to sign up for e-Special Fares newsletter,
please allowe pop-up windows to launch
after Sending Reservation form.

* all fields are required

CAPTCHA Image
Submit Reset

Check status of a flight

Submit

Accesing your online travel itinerary


Entering your reservation number


You will find your reservation number on your ticket or on the confirmation provided by your agent. It is sometimes referred to as "PNR" or "Record Locator". If you do not have your reservation number, please contact your Axioma Travel agent.

The reservation number is a 6 digit alphanumeric code, ie. it contains letters and number. You will only need to enter these 6 digits and never any codes that follow or precede it.

It does not make a difference for Checkmytrip whether you enter it in or lower case.

Entering your name


Your last name needs to be entered exactly as it appears in reservation. Do not enter your first name or other information in this field.

SIXT Rent-A-Car

Rent A Car

Current specials

 • New York - Sarajevo $829
 • Chicago - Sarajevo $949
 • San Francisco - Sarajevo $925
 • New York - Skopje $779
 • Chicago - Skopje $949
 • San Francisco - Skopje $829
 • New York - Beograd $719
 • Chicago - Beograd $749
 • San Francisco - Beograd $919


 • Valid for departures after Aug 2018.
  Some dates are already sold out.
  Valid for purchase until 30 Nov 2017.
  Petak i subota extra $20 po pravcu.
  Sve cene samo sa 1 stopom

More details >>

Axioma Travel news

ISTANBUL


"San, za mene je ovo sve bio jedan veliki san! Grad koji je pre moje prve posete predstavljao u mojoj glavi Meku za svercere, lopove, trgovce, pokazao je svoje pravo lice i preneo mi najlepse reci koje sam vratio u moj grad.
Istanbul, necu predstaviti kao grad na dva kontinenta, to svi vec znamo, vec onakvim kakvim ga vecina nas i ne poznaje. Istorijski udzbenici nas nisu pustili da udjemo u dubinu svega i otkrijemo da to nije samo grad u kome se dogodio raskol hriscanskih crkvi, potpisivani mirovni sporazumi, vodjeni ratovi, sediste sultanata. Grad koji zivi 24h, mesto na kome brzina meri covekov zivot, ali i onaj u kome mozemo da osetimo istoriju, proslost, sadasnjost i buducnost. Istanbul, koji nije ni na istoku ali ni na zapadu. Mesto koje opisujem kao mog ucitelja u osnovnoj skoli koga sam pokusao da gadjam kredom. Covek koji gleda sa cetiri oka, dva na glavi i dva na ledjima. Pogled i na istok i na zapad. Ogromni covek koji uziva na Bosforu, cekajuci nove brodove koji se priblizavaju njegovom gradu. Kolektivni centar koji svakoga dana primi milione usamljenika i cudaka zainteresovanih za otkrivanje jedne nove vrste zivota. Ta vrsta je specificna i zove se Istanbul"-Bojan Stankovic


Aja Sofija
VODIC KROZ METROPOLU

Istanbul je jedan od najvecih, najlepsih i najzivljih gradova na svetu koji je gotovo dve hiljade godina bio prijestonica najbogatijih carstava sveta.
Pre nego sto su ga zauzeli turski sultani, Istanbul je, pod imenom Carigrad ili Konstantinopol, bio sediste Bizantskog Carstva i bogatstva kojim se u to vreme nije mogao pohvaliti nijedan grad na svetu.

NEMOJTE PROPUSTITI

Srednjovjekovni fanatici koji su u krstaskom pohodu iz evropskih zemalja dosli pod zidine Carigrada nisu se mogli nacuditi kada su ugledali neprobojne zidine koje su skrivale impozantne bazilike, hipodrome, avenije, vrtove i parkove po kojima su se setale divlje zivotinje.

Najznacajniji spomenik antickog i srednjevjekovnog razdoblja najpoznatija je bizantska crkva na svijetu, Aja Sofija, kojoj su turski osvajaci kasnije dodali minarete i pretvorili je u dzamiju. Sada je to muzej s tragovima oba razdoblja, od islamskih verskih obelezja do ranohrscanskih freski. Uprkos pokusajima turskih vladara da sagrade impozantniju dzamiju, Aja Sofija je ostala najveca u Istanbulu.

Na anticko razdoblje podsecaju i rezervoari poznati kao Utonula palata ili Cisterna Basilika, koji su cuvali zalihe vode za nekadasnju palatu bizantskih careva. Oslikani svod drzi se na 336 mramornih stubova postavljenih u vreme cara Justinijana.

Sredisnje mesto nekadasnjeg Konstantinopola bio je Hipodrom uz koji se nalazila Velika palata. To podrucje danas prekriva Trg sultana Ahmeta pod kojim se stalno iskopavaju novi delovi nekadasnjeg trkalista.

U blizini Hipodroma, novi su gospodari pocetkom 17. veka sagradili velicanstvenu Plavu dzamiju (Sultanahmet Camii) kao odgovor na Aju Sofiju. To je mesto postalo srediste verskog zivota i najznacajnija bogomolja islama nakon dzamije u Meki. Na njoj su radili najbolji graditelji i kaligrafi, a poznata je i po zbirci tepiha.

Monumentalan primer otomanske arhitekture, koja se uvelike ugledala na bizantsku, je Sulejmanova dzamija s pedesetometarskom kupolom i otmenim minaretima. Uz dzamiju se nalaze mauzoleji dvojice sultana i arhitekte Sinana, kupaliste ili hamam, fontane, javna kuhinja i tradicionalne otomanske cajdzinice.

Ipak,bogatstvo i raskos turskog carstva najbolje se osete u palati Topkapi, gde je u 16. veku bio carski harem i cela drzavna i vojna uprava. Uz raskos carskih odaja i prekrasnih vrtova, u palati se moze razgledati jedinstvena zbirka nakita i drugih predmeta od zlata i dragog kamenja, dvorana za oruzje, svecana svilena odeća za ceremonije, kineska keramika i zbirka rukopisa.

POPULARNA ISTIKLAL- ulica u centru Istanbula
Sultani su zivjeli u Topkapiju do sredine 19. veka, kada su se preselili u novu modernu palatu na evropskoj obali grada. Nakon proglasenja republike,palatu je koristio predsednik Ataturk kao svoju rezidenciju. Sa spoljasnje strane najljepse je razgledati dok se vozite brodom po Bosforu, sto nikako ne smete propustiti.

ZABAVA I SHOPPING

Moderni Istanbul najbolje cete upoznati ako prosetate do trga Taksim tri kilometra dugom pesackom zonom Istiklal, kozmopolitskom avenijom zbog koje je taj grad i nazvan Parizom Orijenta. To je jedna od najzivljih ulica sveta kojom dnevno prodje i tri miliona ljudi, a prepuna je prestiznih butika, restorana, trgovina, galerija, kafica i klubova.

Nocni klubovi i dzez barovi nisu karakteristicni samo za tu četvrt. Celi centar Istanbula, sto je zaista sirok geografski pojam, ima buran nocni zivot - odrzavaju se partiji, koncerti, ali i nastupi s tradicionalnom muzikom uz trbusni ples. Kvart Bejoglu vekovima je bio poznat kao mesto nocne zabave, a danas je i srediste umjetnickih zbivanja.

Veliki bazar u Istanbulu - jedna je od najvecih natkrivenih pijaca na svetu.
Ljubitelji restorana u Istanbulu mogu uzivati u svim svetskim kuhinjama, ali ako ste dosli prvi put ili ostajete kratko, posvetite se proucavanju turske kuhinje koja je izvrsna. Sto se pica tice, Turci su poznati po odlicnom pivu Efes, ali i svojim vinima.

Ne smete propustiti Veliki bazar, natkrivena srednjovjekovna pijaca s vise od pet hiljada prodavnica uglavnom zlata, koze, odece, tepiha i suvenira. U sezdesetak bazarskih ulica su i dzamije, hamami, fontane, restorani i tradicionalni kafici. Ljubitelji zacina, susenog voca, suvenira i ratluka ne smeju propustiti Egipatsku pijacu,nekada poznatu po egzoticnim orijentalnim zacinima i uljima.

I na kraju zapamtite da je rec o gradu s vise od 10 miliona stanovnika pa je dobro izbegavati prometne guzve ujutro i predvece. U vreme guzvi nije pametno koristiti taksi pa se po gradu najlakse kretati podzemnom i nadzemnom zeljeznicom, tramvajem ili autobusima. U sastavu javnog gradskog prevoza su i trajekti izmedju evropske i azijske obale koji plove svakih nekoliko minuta.

Ove godine Axioma Travel u saradnji sa Turkish Airlines nudi odlicnu vezu i povoljne cene iz New York-a,Washington-a, Chicaga i Los Angles-a za Beograd, Sarajevo, Podgoricu, Pristinu, Zagreb i Skopje tokom cele godine. Presedanje je u Istanbulu,koji se smatra novim vazdusnim cvorom Evrope.Ako odlicite da provedete noc u Istanbulu,Turkish Airlines placa troskove smestaja! Eto izuzetne prilike da posetite ovaj evropsko-azijski grad na Bosforu. Axioma Travel 800 929 4662